Posljednji susret hrvatskih i slovenskih policajaca na GP-u Rupa

21.12.2022.

17:28

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/HRT

Posljednji novogodišnji susret hrvatskih i slovenskih policajaca na GP-u Rupa

Posljednji novogodišnji susret hrvatskih i slovenskih policajaca na GP-u Rupa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ni ove godine nije izostao tradicionalni božićno-novogodišnji susret hrvatskih i slovenskih policajaca na graničnom prijelazu Rupa. Bio je to njihov zadnji susret jer za 10 dana Hrvatska postaje članica Schengena - ukidaju se granične kontrole.

Topla dobrodošlica i stisak ruke hrvatskih i slovenskih policajaca. I ovoga puta, susretom na granici, obilježena je još jedna godina dobre suradnje. Na susretu predstavnici Primorsko-goranske i Istarske policijske uprave te kolege iz Kopra. Bio je to njihov zadnji susret u ovom obliku jer od 1. siječnja granične kontrole postaju stvar prošlosti.

- Što se tiče graničnog prijelaza Rupa, ona će kao takva prestati postojati, a svi policijski službenici dobit će ili su dobili nova rješenja na novim zadaćama, rekao je Tomislav Dizdar, načelnik PU primorsko-goranske.

Dižu se rampe na graničnim prijelazima, ukida se pregled dokumenata. Ali to ne znači da kontrola neće biti.

- I dalje vršeći selektivnu kontrolu svih potencijalno interesantnih, sumnjivih putnika i sredstava prijevoza, dodao je Dizdar.

Samim time i policijski službenici dviju zemalja nastavljaju suradnju.

- Nastavit ćemo surađivati kao i do sada jer i dalje ostaju pitanja ilegalnih migranata, krijumčara, a tu je i turistička sezona. Ne znamo što sve nosi naredni mjeseci, ali vjerujem da će biti u najboljem redu, rekao je Igor Jadrič, direktor PU Kopar.

- Sigurno da je iduća godina i naš ulaz u Schengen jedna specifična situacija, ali mi nastavljamo surađivati, biti kooperativni, pogotovo nakon našeg ulaska u Schengen, rekao je Alan Kabot, načelnik PU istarske.

S početkom godine ukinut će se 70-ak graničnih prijelaza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!