07:25 / 04.09.2020.

Autor: B.A./HRT

Posljednji radni dan prije početka nove školske godine

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odlukom Vlade jučer je uz predviđena tri modela uređeno održavanje nastave.
Posljednji je radni dan prije nove školske godine u Hrvatskoj, koja počinje u ponedjeljak, 7. rujna, u uvjetima epidemije izazvane koronavirusom.

Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije

Odlukom Vlade jučer je uz predviđena tri modela uređeno održavanje nastave u osnovnim i srednjim školama te na visokim učilištima, kao i rad ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja u idućoj školskoj godini. Model A je održavanje nastave u školi, Model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a Model C je nastava na daljinu.

O novoj školskoj godini jučer se raspravljalo i na virtualnom sastanku Hrvatske zajednice županija, na kojemu je sudjelovao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te više od 30 župana, zamjenika i pročelnika zaduženih za pitanja školstva.

Fuchs je naglasio važnost prilagodbe novonastalim okolnostima te podsjetio na upute Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kao dodatnu potporu osnivačima i svim dionicima, Ministarstvo je uspostavilo pozivni centar i redovito objavljuje odgovore na često postavljena pitanja na službenim internetskim stranicama.

Uz to, na sastanku je istaknuta važnost pristupa od škole do škole, odnosno od županije do županije s obzirom na specifičnost epidemiološke situacije. Cilj je osigurati održavanje nastavnoga procesa uz tri osnovna pravila - nemiješanje različitih skupina, osiguravanje potrebnog razmaka te održavanje higijene.

Uoči početka nove školske godine HRT je školstvu posvetio emisiju Ima li što novo u kojoj večeras u 20.05 na HTV-u 1, uz ministra Fuchsa, sudjeluju epidemiolozi, učitelji, roditelji i ravnatelji. Kakva su pravila i epidemiološke mjere koje svi moraju poštovati, kako će izgledati nastava, što će biti s onima koji moraju u samoizolaciju, koliko će njih pratiti nastavu "online", hoće li učitelji biti dodatno plaćeni - neka su od pitanja kojima će se emisija pozabaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!