Poslovanje je legalno, ali...

16.02.2021.

12:00

Autor: Studio 4/HRT/D.S.

Goran Aleksić

Goran Aleksić

Foto: Studio 4/HTV / HRT

Goran Aleksić koordinator ekonomsko-pravnog tima udruge Franak komentirao je u emisiji Studio 4 HTV-a rad novoosnovanih tvrtki koje nude otkup nenaplaćene odštete za dugovanja banaka prema potrošačima koji su dogovorili kredite u švicarskim francima (CHF) i odmah nude isplatu od 30%.

Upozorio je kako je neizvjesno na koji iznos nude tih 30%, naime potrošač koji tuži banku ima pravo dobiti određeni preplaćeni iznos, a na taj iznos se obračunavaju i zatezne kamate. Smatra da je ponuda tih agencija nepovoljna, riječ je o pravnim osobama koje preuzimaju "rizik troškova, sudskog postupka kao i rizik naplate od banaka" za nekonvertirane kredite te ponovio da za nekonvertirane kredite takvog rizika i nema.


- Način poslovanja tih agencija sličan je poslovanju agencija za otkup nenaplaćenih potraživanja, a pomoć koju nude agencije oko prikupljanja dokumentacije, čak i ako ona nije potpuna, korisnicima nije potrebna, rekao je Aleksić te dodao:


- Ne vidim zašto bi netko trebao uslugu takvih agencija i "poklanjao" im svoj novac.

Od 125 000 kredita ugovorenih u CHF, oko 70 000 ugovorenih kredita nisu konvertirani.


Smatra da se podnošenje tužbe isplati i ako je kredit otplaćen u cijelosti, iako iz bankarskih krugova dolaze suprotne tvrdnje. 


U posljednje vrijeme većina ljudi koja se javlja u udrugu otplatila je svoje kredite 2013. ili 2014., ali još ne znaju da mogu tužiti banku za povrat preplaćenog iznosa. 


- Savjetujem im da angažiraju odvjetnika da ih zastupa, neovisno o trajanju postupka pred sudom, mislim da i tri godine nije predugo za čekati za svoj novac, kaže Aleksić.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!