16:29 / 22.11.2018.

Autor: P.F./Hina

Poštanskim pošiljkama iz SAD-a u Hrvatsku krijumčarili oružje

-

-

Foto: - / -

Isporučitelj iz SAD-a je naručene pištolje i dijelove lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke.
Policija je razbila eteročlanu zločinačku skupinu čije članove tereti da su preko interneta iz SAD-a naručivali veće količine pištolja i dijelova oružja, koje je potom pod lažnom deklaracijom stizalo u Hrvatsku na adresu navodnog organizatora krijumčarskog lanca. 

Splitski Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je, u koordinaciji s Uskokom, kriminalističkim istraživanjem obuhvatio četvoricu hrvatskih državljanina u dobi od 42, 63, 59 i 34 godine te 31-godišnjeg nizozemskog državljanina, izvijestio je MUP.

Uskok je na svojim internetskim stranicama objavio je da je protiv petorice osumnjičenika pokrenuo istragu zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja te da je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Okrivljeni su se, prema sumnjama Uskoka, od početka 2018. do 21. studenoga na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba povezali u zajedničko djelovanje radi stjecanja velike nepripadne imovinske koristi kontinuiranom kupovinom većih količina vatrenog oružja i dijelova oružja iz SAD-a i njegove prodaje na ilegalnom hrvatskom tržištu.

Oružje deklarirano kao auto dijelovi, motocikli, igračke...

Tako je sukladno planu i podjeli zaduženja, prvookrivljeni preko interneta iz SAD-a dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje, dok je isporučitelj naručene pištolje i dijelove lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke.

Prema uputi prvookrivljenika, isporučitelj je pošiljke slao na njegovo ime i adresu, kao i na ime izmišljene osobe na adresi njegovog radnog mjesta na području grada Omiša. U posao je bio uključen i otpremnik carinjenja u pošti koji je pakete s pištoljima ili njihovim dijelovima stavljao u redovni poštanski promet i tako omogućio izbjegavanje carinske kontrole.

Pakete je preuzimao prvookrivljeni 46-godišnjak, dok je drugookrivljeni 63-godišnjak sklapao dijelove pištolja, nakon toga su ih prodavali preostaloj dvojici okrivljenika koji su ih kupovali radi daljnje prodaje.

MUP je objavio također da su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja trojica osumnjičenih predana pritvorskom nadzorniku, dok je petoosumnjičeni 31-godišnjak trenutno nedostupan.

Drugoosumnjičeni se od ranije nalazi u istražnom zatvoru jer je u kući neovlašteno držao velike količine oružja i streljiva, ali i veliku količinu novca u različitim apoenima. Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split protiv njega je još u listopadu podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

U pretrazi su mu pronašli 45 pištolja i revolvera različitih marki, 28 pušaka, dvije strojnice, pet automatskih pušaka različitih marki, jedna poluautomatska puška, 11 prigušivača, 162 komada različitih sastavnih ili rezervnih dijelova vatrenog oružja, 18199 komada puščanog i pištoljskog streljiva, 1017 inicijalnih kapisli za streljivo i pet kilograma baruta.

MUP navodi da je tijekom istraživanja ostvarena iznimno kvalitetna međunarodna suradnja s redarstvenim vlastima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i suradnja s Carinskom upravom i Hrvatskom poštom, a sve u koordinaciji s Uskokom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!