15:50 / 20.08.2019.

Autor: T.V./HRT

Postavljanje spomen-obilježja Žarku Kaiću

Foto: Radio Osijek

Foto: Radio Osijek

Foto: - / -

U osječkom naselju Brijest traju završni radovi na postavljanju spomen-obilježja poginulom snimatelju Hrvatske radiotelevizije Žarku Kaiću.
U osječkom naselju Brijest traju završni radovi na postavljanju spomen-obilježja poginulom snimatelju Hrvatske radiotelevizije Žarku Kaiću. Skulptura "Posebni kadar" teška 8 tona postavljena je danas u kružni tok blizu mjesta pogibije.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Spomen-obilježje na kružnom toku u Brijestu podižu Hrvatska radiotelevizija i Grad Osijek, a među dvanaest radova pristiglih na javni poziv odabrano je rješenje arhitekata Bernarde i Davora Silova te profesorice umjetnosti Božice Dee Matasić.

- Kako je Žarko Kaić poginuo s kamerom u ruci i kako nam je taj snimateljski kadar odnosno format bio odmah nametnuta vizija i činjenica razmišljali smo o tome kako je taj kadar moguće zaustaviti, pokazati da on pada a da ostane naglašen i prisutan. Precrtali smo to u dimenzije 4:3 i pretočili u inoks. To je, znači, kadar zaustavljen u padu, praktički posljednja snimka koja se nastavlja kroz ovu svoju formu, rekla je arhitektica Bernarda Silov.

- Gdje smo zamislili da taj kružni tok, bude kao jedan humak zeleni malo podignut i onda je na vrhu tog humka taj okvir i ti posljednji kadar koji je nagnut kao da pada, dodao je Davor Silov.

- Nama će biti drago da ćemo promijeniti vizuru grada i imati jedan, ja bih rekao, dugo godina spomenik na sve ono što se dešavalo u Osijeku za vrijeme Domovinskog rata u čast pokojnom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota

Žarko Kaić poginuo je 1991. na zadatku kod naselja Brijest, pokraj tadašnjeg zloglasnog vojnog poligona C, snimajući prolazak tenkova agresorske JNA. Hrvatska radiotelevizija pokrenula je izgradnju spomen-obilježja kako bi mu odala dužno poštovanje.

Svečano otkrivanje spomen-obilježja bit će u srijedu 28. kolovoza u podne, a nazočit će mu članovi obitelji Kaić, predstavnici HRT-a, braniteljskih udruga, državnih vlasti, lokalne i regionalne samouprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!