22:31 / 29.11.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Postavljen podvodni kabel između Iža i Ugljana

-

-

Foto: - / -

Splitskom timu HEP-a, jedinom u Hrvatskoj koji polaže podmorske kabele, ovo je sedma akcija ove godine.
Na 70 metara dubine, u moru između otoka Iža i Ugljana, položen je novi, tri i pol kilometra dug, dvadeset - kilovoltni kabel. Ti će otoci sada biti bolje opskrbljeni električnom energijom. Zahtjevan zadatak izveo je tim splitske Elektrodalmacije, jedini koji u našoj zemlji polaže podmorske kabele. Njihov dan na terenu zabilježila je ekipa HTV-a.

Povuci - potegni i tako cijeli dan. Malo po malo, brod se navodi, kabel priprema i spušta u more. Po precizno projektiranoj trasi.

- Moramo održavati liniju polaganja i dosta nam triba koncentracije, malo je zahtjevno, kad imamo malo vitra i kurenta i veoma je bitno da smo na liniji, rekao je zapovjednik motornog broda "Badija" Zoran Sarač.

- Problem kod polaganja je što brzina polaganja je ispod milje, oni koji su na moru, koji znaju s kaićima ili na rijeci, znaju što je problem - držati brod u liniji, na brzini ispod jednog čvora, naglasio je hidrograf Tomislav Čipčić.

Splitskom timu HEP-a, jedinom u Hrvatskoj koji polaže podmorske kabele, ovo je sedma akcija ove godine. Prije Iža i Ugljana, spojili su Podgoru i Hvar, a s kabelom postavili i svoj rekord - jer taj je 35 kilovoltni bio dug čak 12 kilometara.

- Životni vijek kabela je između 30 i 35 godina, tako je po uzusima struke, međutim u pravilu naši kabeli traju značajno duže. Kabel kojeg mi trenutno zamjenjujemo, jer ovo je zamjena za postojeći kabel, je 57 godina star, istaknuo je voditelj terenske jedinice Split 4 Josip Maršić.

Sve je domaće: Od kabela do podmornice

- Mi smo patentirali tu podmorsku spojnicu koja dosta dobro funkcionira, zahtjevna je, radi se cijeli dan, to četiri čovjeka rade cijeli dan - brtvljenje na dubinama od 70-80 metara gdje su tlakovi 7, 8, 9, 10 bara je zahtjevno i kabel kad dođe pod napon od 20 kW to mora izdržati, dodao je koordinator u Centru za terenske aktivnosti Elektrodalmacije, Split Hrvoje Jelić.

Idući veliki izazov, zamjena je podmorskog kabela od Hvara do Visa. Dužine čak 18 kilometara.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!