11:11 / 20.01.2019.

Autor: D.M./HRT

Postavljen prvi stalni pilot Pelješkog mosta

-

-

Foto: - / -

Brod iz Kine dovezao je 24 pilota koji će biti dio Pelješkog mosta. Piloti su dužine od 126 do 128 m i oni su najduži koji će se ugraditi kao temelji za dva središnja stupa budućeg mosta.
Nakon što je taj posao zbog jakog juga jučer u Komarni bio odgođen, u more je danas postavljen prvi od 148 stalnih pilota, na kojima će se temeljiti Pelješki most. Njih 40 duže je od 120 metara, a impresivni zahvati na gradilištu mosta na okolnu obalu privlače sve više znatiželjnika.

Brod iz Kine dovezao je 24 pilota koji će biti dio Pelješkog mosta. Piloti su dužine od 126 do 128 metara i oni su najduži koji će se ugraditi kao temelji za dva središnja stupa budućeg mosta. Ukupno će biti postavljeno 148 pilota.- Razlika između njih i testnih pilota je u tome što su ovi stalni piloti u jednom dijelu antikorozivno zaštićeni, to je dio koji će biti u moru neposredno, dok onaj dio koji ulazi u mulj nije potrebno zaštititi, i u njima su ugrađene vodilice za postavljanje katodne zaštite i zaštite od munje, objašnjava Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Nakon toga slijedi izvlačenje mulja, čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara, te ubacivanje armiranog betona u cijevi pilota. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!