Postavljen vodotoranj "Dubrava" kapaciteta 350 kubnih metara

30.08.2023.

14:00

Autor: HRT/IMS/B.B.B.

Vodotoranj u Dubravi

Vodotoranj u Dubravi

Foto: Waves komunikacije d.o.o. / HRT

Postavljen je vodotoranj Dubrava kapaciteta 350 m3 koji će služiti za održavanje tlaka u vodoopskrbnoj mreži na području općina Dubrava i Farkaševac. Ukupna vrijednost radova iznosi 755.000 eura. 

Projekt "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok" je javni investicijski projekt i odnosi se na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije, stoji u priopćenju Hrvatskih voda.

- Ovo je jedan od najvećih vodoopskrbnih projekta u Hrvatskoj koji se gradi uz potporu Vlade Republike Hrvatske i sufinanciranje europskim fondovima, a lokalna komponenta financiranja je vrlo mala, oko 6%. Time je lokalna zajednica dobila ogromne benefite uz vrlo mala ulaganja, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda, mr.sc. Zoran Đuroković.

Područje Općine Dubrava je na početku projekta bilo slabo pokriveno vodoopskrbnim sustavom.

- Radilo se o oko 14 km vodoopskrbne mreže s oko 130 priključaka na području cijele općine. Uz ove objekte, dobivaju 54 km nove mreže i imat će 1.150 priključaka, dodao je direktor Društva VIO ZŽ, Tomislav Masten.

'Pokrivenost naše mreže uvelike će se povećati'


Vodotoranj Dubrava ima kapacitet 350 m3, a visok je 38 metara te težak oko 57 tona. Nakon izgradnje vodotornja, slijedi izgradnja crpne stanice Dubrava koja će ga puniti.

Projekt se financira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

- Ovo je velik dan za našu Općinu i istočni dio Zagrebačke županije. Projekt je u fazi realizacije i uskoro će biti završen. Pokrivenost naše mreže uvelike će povećati, a besplatni priključci za kućanstva izuzetno su značajni za naše stanovnike. Na projektu rade hrvatske tvrtke kao izvođači radova i proizvođači vodotornja, što je dodatni poticaj za cjelokupno gospodarstvo, zaključio je načelnik Općine Dubrava, Tomislav Okroša.

Riječ je o četvrtom od pet vodotornjeva koji će se izgraditi u sklopu EU projekta "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb Istok". Prvi vodotoranj je dignut u Preseki, drugi u Vrbovcu, treći u Farkaševcu, a zadnji će biti u općini Gradec.

Projekt završava u kolovozu 2024. godine kada bi svi cjevovodi trebali biti pušteni u funkciju, a sustavom će se, kaže generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, smanjiti gubici koji su sada na razini od 30 posto i pasti će na razinu ispod 20 posto. Također, na sustav će se priključiti novih 30.000 stanovnika.

- Ovako veliko ulaganja podiže razinu priključenosti lokalnog stanovništva na 80 do 90 posto čime se približavamo standardu na području Hrvatske, što je u korak sa standardima Europske unije, dodao je.

Projekt se financira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., od čega bespovratna EU sredstva iznose nešto više od 64 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!