11:30 / 25.02.2021.

Autor: Hina

Postavljeno 1518 kontejnera za stradale, uklonit će se 406 oštećenih objekata

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera za saniranje posljedica potresa Tomo Medved izvijestio je da su na potresom pogođenom području do sada postavili 1518 kontejnera i mobilnih kućica, a najavio je i uklanjanje 406 oštećenih objekata koji predstavljaju ugrozu.

- Na električnu energiju priključeno je 1847 smještajnih objekata. U kontejnerskom naselju Sajmište u Petrinji u završnoj je fazi opremanje kontejnera te se useljavaju obitelji. Za Petrinju i okolna naselja osigurano je 533 kontejnera i 109 mobilnih kućica, sveukupno 642 smještajna objekata za područje Petrinje, rekao je Tomo Medved na sjednici Vlade.

Najavio je i uklanjanje 406 oštećenih građevina, od kojih ih je 373 na području Sisačko-moslavačke županije, 24 u Karlovačkoj te devet objekata u Zagrebačko županiji.

Podsjetio je kako su uspostavili ured za podnošenje zahtjeva za obnovom i izgradnjom u Petrinji te dva mobilna tima koji su povezani s katastrom i gruntovnicom. Danas su mobilni uredi u naseljima Mošćenica i Gornja Bačuga.

Naglasio je kako su do sada zaprimili ukupno 1161 zahtjev.

- U Marinbrodu i općini Donji Kukuruzari započeli su s radom mobilne bazne postaje telefonske i internetske mreže. Predvidjeli smo uspostavu ukupno šest mobilnih postaja, kazao je.

Izvijestio je kako profesori s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i dalje prate pojave urušnih vrtača te je izrađeno preliminarno izviješće prema kojem je pogođenom području nastalo 96 urušnih vrtača.

Nastavlja se i isplaćivanje jednokratnih naknada za stradale, ukupno je isplaćeno 94 milijuna kuna temeljem 29.580 izdanih zahtjeva.

U vojarni Pukovnik Predrag Matanović i dalje su, zbog potresa, smještena 64 civila.

Naveo je podatke Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo prema kojima je ukupno pregledano 33.946 objekata, od kojih je sa oznakom crveno 4066, žutom 7368 i sa zelenom 22.517 objekata.

Od protekle sjednice Vlade pregledano je 2100 objekata na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!