18:56 / 14.05.2020.

Autor: Maja Kubik/I.B./HRT

"Postignut je konsenzus, zakon o obnovi Zagreba trebao bi ovih dana u javnu raspravu"

-

-

Foto: - / -

O Zakonu o obnovi Zagreba u Temi dana govorili su ministar državne imovine Mario Banožić, te ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis.
- Nalazimo se u razdoblju kad su, nakon potresa, ministarstvo graditeljstva, kao i ministarstvo kulture i ministarstvo državne imovine, intenzivno sudjelovali u pripremi zakona koji je trebao obuhvatiti mnoge probleme uzrokovane potresom. Jednostavno je to složeniji proces gdje smo pokušali doći do jednog zakonskog rješenja. Evo i danas uz pomoć grada Zagreba. Zakon će ići u javnu raspravu. Ako sve bude u redu to bi se trebalo dogoditi već ovih dana, istaknuo je ministar državne imovine Mario Banožić gostujući u Temi dana.

- Danas smo usuglasili pojedine nejasnoće u tumačenju članaka s gradom Zagrebom. To se danas dogodilo na jednoj visokoj razini konsenzusa. Sva će se pitanja koja su možda ostala otvorena rješavati dalje kroz javnu raspravu idućih 30 dana, dodao je.

Drugi gost, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis, rekao je između Grada i Vlade nema prijepora oko toga kako obnoviti grad.

- Radi se o kompleksnom zahvatu, kompleksnom zakonu, prijedlogu koji će izaći, vjerujem, već sutra ili ovih dana u javnu raspravu.  Postoji konsenzus između Vlade i grada Zagreba. Nije konceptualno isti, ali smo postigli između glavnih točaka konsenzus i sad je ostalo fino brušenje. Treba čuti i same građane, udruženja, strukovne udruge da daju svoje primjedbe. Možda ćemo dobiti kvalitetnije rješenje, istaknuo je.Glavne točke prijepora?

- Gradonačelnik Bandić je 25. ožujka, tri dana nakon potresa uputio pismo Vladi da inicira donošenje Zakona o obnovi. Nakon 24 sata bilo je izrečeno da je 80 posto zakona gotovo. Prošlo je preko 50 dana, mi još nemamo zakon. Da je netko imao kvalitetan Zakon, napravljen, mogao je pustiti prije mjesec dana van. Međutim strukovne udruge, udruženja, komore su se također obratile pismom Vladi, tražile su određene stvari da se odrede u samom zakonu i to je to. Kad krenete izrađivati zakon morate imati točan cilj, a onda birate mehanizme i sredstva kako da dođete do cilja, rekao je Rovis.

- Ono što se pokazalo kao prioritet su preliminarni pregledi koje je grad Zagreb u suradnji sa stožerom i ministarstvom državne imovine i kulture uspio složiti na temelju tih 40 tisuća zahtjeva, preliminarne preglede koji su pokazali stupanj oštećenja pojedinih objekata. Ima 1100 nekretnina označenih crvenom oznakom i 4000 označenih žutom oznakom. Prošli tjedan je Vlada donijela odluku o financiranju narančastih objekata. To su oni koji su pretrpjeli oštećenja vezana za dimnjake, krovove. Danas je na sjednici na inicijativu premijera Plenkovića donesena odluka da se pomogne i onima građanima koji su dobili crvenu oznaku, to su oni koju su smješteni u Cvjetnom naselju ili kod rodbine, građani koji se nalaze u oštećenom - da se i njima pomogne u ovom trenutku dok se ne donese Zakon, istaknuo je ministar Banožić.

- Mi imamo već jedan dio sredstava obećan od Fonda solidarnosti koji će biti utrošen u pomoć Zagrebu. Svjetska banka je jedna opcija, ali i druge međunarodne institucije koje će pomoći proračunu Hrvatske, kao i Zagrebu da se ovo provede kraju.

I na sjednici Gradske skupštine o iščekivanom Zakonu o obnovi grada Zagreba

Kako je prošloga tjedna završena, tako je sjednica zagrebačke Gradske skupštine ranije danas i nastavljena - putem videoveze, zbog čega je i danas oporba prosvjedovala. Dominirala je tema potresa, odnosno iščekivanog Zakona o obnovi grada Zagreba koji, prema svemu sudeći, neće biti donesen tako skoro.

I opet - virtualna sjednica... A ako se pita oporbu - i nezakonita. Pokreću tužbu za njezino poništavanje.

- Ministarstvo u svom dopisu koje je poslalo o tome na koji način se mogu održavati sjednice ni u jednom trenu nije zabranilo održavanje fizičkih sjednica, ističe zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Zvane Brumnić.

Ali kad se već takva i održala - a potres je i dalje jedna od glavnih zagrebačkih tema - oporba je otišla pred Osnovnu školu Bukovac.

Teško je oštećena u potresu i neupotrebljiva. 

- 2007. je izdana lokacijska dozvola za ovu školu i ništa se nije realiziralo da se izgradi nova zgrada koja je prijeko potrebna, rekao je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević.

Oporba je svratila i do Gradske plinare gdje su doznali da zakon o obnovi Zagreba, iako je najavljeno, nije pušten u javnu raspravu.

- Jer se otvorio novi prijepor sa Gradom Zagrebom, jer je Grad tražio neko supstandardno planiranje Donjeg grada, ističe Anka Mrak-Taritaš.

Novi paket primjedbi potvrdio je i sam gradonačelnik. Nije ih precizirao.

- Kao šta smo dali prije mjesec i po dana, žao nam je što Vlada nije reagirala promptnije i nije donijela taj zakon, ali ne možemo mi protiv toga, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Iz gradskog HDZ-a odgovaraju:

- Ovdje je jako bitno da ne pogriješimo. Da zbog jedne brzopletosti i zbog jedne pogreške cijeli zakon postane neprovediv ili za većinu neprihvatljiv, smatra zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš.

U gradskom HNS-u, stranci koja "drži" Ministarstvo koje piše zakon, potpuno suprotno mišljenje.

-Ako je to bio plan od samoga početka, da je to trebalo reći jasno prije 40 dana, a ne čekati da resorno ministarstvo pripremi konkretne prijedloge zakona, a da se onda ipak taj zakon ne pusti u proceduru jer moraju ići parlamentarni izbori, mišljenja je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak.

Pa je sve izglednije da će taj zakon pričekati neku novu vladu. A do tada će Zagreb i dalje izgledati ovako kako izgleda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!