11:37 / 20.03.2018.

Autor: S.M./Hina

Postignut kompromis oko Poslovnika Hrvatskog sabora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav postignut je dogovor vladajućih i oporbe oko saborskog Poslovnika.
Na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav postignut je dogovor vladajućih i oporbe oko saborskog Poslovnika. Hoće li u petak biti i izglasan ovisi o tome kako će se izjasniti zastupnici SDP-a koji su najavili da će glasati po savjesti.

Zastupnici vladajuće većine na trećoj sjednici Odbora, na kojoj se razmatrao prijedlog novog Poslovnika, pristali su oporbi dati pravo da uvrštava u dnevni red točke koje su joj važne, i to na način da će se u roku od sedam dana raspraviti o točki koja se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, i to uz potpise 30 zastupnika.

Usto, prihvaćen je i kompromis da prvog dana zasjedanja u tjednu klubovi zastupnika mogu slobodno govoriti o temama koje smatraju važnim, odnosno, zatražiti stanke u terminu od 9.30 do 10.45 sati dok bi u sve ostale dane stanka bila u razdoblju između 13 i 14.15 sati.

Prihvaćen je jednoglasno i amandman neovisnog zastupnika Vlahe Orepića kojim će se ubuduće omogućiti i da zastupnici koji nisu članovi nijednog kluba mogu zatražiti stanku, i to jednom tjedno.

Predsjednik Odbora Željko Reiner zadovoljan je postignutim kompromisima. Ocijenio je kako je riječ o koraku naprijed u demokratizaciji Sabora jer će ubuduće moći birati koje zakonske prijedloge i kada želi uvrstiti na dnevni red.

Slično ističe i SDP-ov Peđa Grbin koji kaže da sada oporba prvi put u 28 godina parlamentarizma u Hrvatskoj može uvrštavati zakonske prijedloge na raspravu.

Nezadovoljan je, međutim, Mostov Robert Podolnjak koji naglašava da ovaj prijedlog Poslovnika legalizira duopol u Saboru, jer će samo dva najveća zastupnička kluba moći skupiti 30 potpisa, dok se Most, kao i neke druge nove opcije, marginalizira jer samostalno neće moći skupiti potpise i morat će za potpise moliti druge klubove.

SDP-ovci će, nakon što je postignut kompromis, povući više od 350 svojih "opstruktivnih" amandmana, a i Most će povući svoje koji se ponavljaju, ali će pri glasovanju ipak tražiti izjašnjavanje o 15-ak suštinskih amandmana.
Iako je prvotni prijedlog Poslovnika predviđao ukidanje vjerodostojnog tumačenja zakona, nakon rasprave, i od toga se odustalo.

Za izglasavanje Poslovnika potrebno je 76 glasova zastupnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!