13:06 / 21.11.2020.

Autor: B.A./HRT

Postignut konačni dogovor: Sjednica VNS-a u Vladi u ponedjeljak

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je u subotu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održi u Vladi RH.
Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će se nakon tjedana prepucavanja naći premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, održat će se u ponedjeljak u 14 sati.

➡️ Milanović opet prozvao Plenkovića, a on mu odgovorio

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je u subotu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održi u Vladi RH.

Iz Vlade je u subotu predvečer stiglo priopćenje da će sastanak i biti u Banskim dvorima u ponedjeljak u 14 sati.

- Predsjednik Vlade rado će biti domaćin sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Banskim dvorima. Drago mu je da će predsjednik RH prvi put posjetiti obnovljenu dvoranu "Ban Jelačić". Dnevni red je dogovoren, a termin sastanka je u ponedjeljak, 23. studenoga, u 14 sati. Prozori će biti otvoreni!, stigao je odgovor koji potpisuje glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Priopćenje iz Ureda predsjednika

Iz Ureda predsjednika poručili su ranije u subotu kako Zoran Milanović smatra da se sjednice trebaju održavati samo u Uredu predsjednika Republike ili Vladi RH, eventualno u Hrvatskom saboru, te da je svaka druga lokacija "neprihvatljiva".

- Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održi u Vladi RH.

Predsjednik Vlade Plenković u petak je prvi put dao do znanja kako ne pristaje da se sjednica VNS-a održi u Uredu predsjednika Republike Hrvatske (vila Weiss) zato što „smatra da je red“ da on bude domaćin sjednice.

Iako predsjednik Milanović sazivanje sjednice VNS-a od početka vidi kao državni posao, a ne transakcijski odnos, sa zadovoljstvom će prihvatiti želju predsjednika Vlade da bude "dobar domaćin" i doći na sjednicu VNS-a u Vladu RH.

Budući da je u Vladi RH, u prostoriji manjoj od one u vili Weiss, u petak održana i sjednica Vladina Zdravstvenog savjeta na kojemu je bio veći broj sudionika, predsjednik Republike uvjeren je kako su u Vladi RH osigurani i epidemiološki uvjeti za održavanje sjednice VNS-a (iako „nebitno je to“, kao što jučer reče predsjednik Vlade).

Zbog važnosti VNS-a i specifičnosti rasprave, predsjednik Republike smatra kako se sjednice trebaju održavati samo u Uredu predsjednika Republike ili Vladi RH, eventualno u Hrvatskom saboru, te da je svaka druga lokacija neprihvatljiva, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!