11:28 / 20.01.2020.

Autor: B.A./HRT

"Postojat će tihi sukob između Milanovića i Plenkovića"

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vjerujem da ćemo vidjeti još jako puno elemenata na koje nismo navikli od predsjednika RH - rekao je komunikacijski stručnjak Petar Tanta
Vjerujem da ćemo vidjeti još jako puno elemenata na koje nismo navikli od predsjednika RH - rekao je komunikacijski stručnjak Petar Tanta danas u Studiju 4 komentirajući najavu skromnije inauguracije novog predsjednika Zorana Milanovića.

Tanta misli da će postojati tihi sukob između Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Tanta je rekao da smo navikli na pompoznost nakon osvajanja izbora - ceremoniju, lentu...

- To je nešto što vučemo još iz vremena prvog hrvatskog predsjednika - rekao je Tanta.

Milanović: Povjerenje u izborni proces mora biti bistro kao gorski potok

Milanović se priprema za inauguraciju
● Milanović: Poštujmo različitosti i budimo jedinstveni u njoj
● Grabar-Kitarović sastala se s Milanovićem zbog primopredaje dužnosti
● Milanovićeve pripreme za Pantovčak, predsjednica mu nudi vilu

Treba li se čuditi da jedan političar, u ovom slučaju Milanović, realizira nešto što je najavljivao u kampanji?

- Vidite do čega je dovelo 30 godina negativne selekcije u hrvatskoj politici, da pričamo o tome da je netko nešto rekao u kampanji i onda je sad došlo do toga da će on to ostvariti. Po meni je to povratak na neke bazične postavke. Ako nešto kažem da ću napraviti, onda ću to napraviti - rekao je Tanta, dodajući da mu je drago da se počelo ostvarivati nešto što je Milanović najavio.

Za eventualno vraćanje biste Josipa Broza Tita na Pantovčak Tanta je rekao da je to daleko ideološko pitanje i apsolutno irelevantna stvar.

- Potpuno je svejedno je li bista čovjeka koji je umro prije XY godina na Pantovčaku ili nije - rekao je Tanta, a Milanovićevu izjavu koja također ide u tom smjeru, nazvao je komunikacijski pozitivnom.

Tanta je također rekao da Milanović poštuje institut predsjednice, koja je još uvijek aktualna, te se zapravo ne oglašava o bitnim stvarima, a nije se ni pojavio na događanjima oko predsjedanja Vijećem EU-a.

- A nakon toga će onda on preuzeti i onda ćemo vidjeti hoće li se tu pojaviti Milanović 2.0 ili će se vratiti oni stari "zoranizmi", kojih smo mogli vidjeti nekakve flashbackove unutar kampanje - rekao je Tanta.

Izrazio je uvjerenje da će se u idućih šest mjeseci iskristalizirati na koji će način Milanović biti predsjednik države.

Tanta je rekao da će unutarstranački izbori u HDZ-u biti vrlo zanimljivi jer je Plenković, kako je rekao, praktički zadnja dva izbora skoro izgubio i postoji određeno nezadovoljstvo.

- On na neki način cijelo vrijeme "challengira" svoje oponente da se jasno opredijele oko nečeg. Ako si za Istanbulsku konvenciju, OK, budi za nju, ali budi za nju cijelo vrijeme i brani to do kraja, a ne otprilike "kako vjetar puše" - rekao je Tanta.

- To je i ono čega se dotaknula Kolinda Grabar-Kitarović, da očekuje da netko konzistentno brani svoja uvjerenja, a ne da mijenja uvjerenja po potrebi -dodao je Tanta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!