"Postojeći sustav obrane od tuče u Hrvatskoj nije učinkovit niti isplativ"

12:44 / 27.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

U Velikom Bukovcu velika šteta od tuče

U Velikom Bukovcu velika šteta od tuče

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod poručio je u petak da operativna obrana od tuče u Hrvatskoj na sadašnjoj tehnološkoj i stručnoj razini nije učinkovita i ekonomski isplativa, a kao jedini učinkovit način smanjivanja štete navodi sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža.

Olujno nevrijeme s tučom, kakvo je u srijedu pogodilo sjever Hrvatske, će zbog očekivanih klimatskih promjena biti još češće i intenzivnije u narednim desetljećima, priopćili su iz DHMZ-a.

Zbog toga je poljoprivrednicima potrebno osigurati zaštitu njihovih usjeva. Međutim, trenutni sustav obrane od tuče u Hrvatskoj ne pruža nikakvu zaštitu.

- Ne postoji ni jedan znanstveno utemeljen dokaz da je operativna obrana od tuče kakva se provodi u Hrvatskoj po sadašnjoj tehnologiji učinkovita i gospodarstveno isplativa te da ostvaruje uštede. I Svjetska meteorološka organizacija (WMO) jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci', priopćio je DHMZ.

DHMZ ističe da je tuča samo jedna od vremenskih nepogoda, a da štete u poljoprivredi, i to na mnogo većem području, nastaju zbog sve učestalije pojave suše, mraza, leda i poplava.

Za obranu od tuče izdvajaju se financijska sredstva svih poreznih obveznika, iako ona nije uspjela dokazati uspješnost i isplativost.

- Smatramo da bi dostupna sredstva državnog proračuna trebalo usmjeriti u sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža, kao jedinog učinkovitog načina smanjivanja štete od tuče, te da treba osnažiti sustav osiguranja čime bi se osiguralo realno obeštećenje u slučaju nastalih šteta od vremenskih nepogoda, dodaje DHMZ.

Obrana od tuče problematična je i sa stanovišta očuvanja okoliša, jer se tijekom zasijavanja bez ekološke kontrole ispušta reagens sa srebrnim jodidom u slobodnu atmosferu, smatra DHMZ koji svoje mišljenje temelji na stručnoj podlozi ''Analiza sustava obrane od tuče'' donesene 2018.godine na traženje Ministarstva poljoprivrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!