Postoji li koalicijska budućnost Možemo i Centra?

03.03.2023.

19:24

Autor: Nataša Ban/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Tomislav Tomašević i Ivica Puljak

Tomislav Tomašević i Ivica Puljak

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Gradonačelnici Zagreba i Splita, Tomašević i Puljak, najavili su pokretanje inicijative četiriju velikih gradova, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka - koje vode Možemo, Centar, SDP i HDZ. Ta bi se inicijativa bavila njihovim zajedničkim problemima i rješenjima. Sastanak zagrebačkog i splitskog gradonačelnika, obojice u opoziciji prema HDZ-u - otvara i mogućnost njihove suradnje uoči parlamentarnih izbora 2024.

Prvi službeni sastanak čelnika dvaju najvećih hrvatskih gradova. U mnogo toga partneri, ali u nogometu - ostaju rivali. Zajedničke teme i problemi: gospodarenje otpadom, gradska imovina, europski projekti i fondovi, priuštivo stanovanje.

- Problem priuštivog stanovanja moramo rješavati s Vladom i mi ćemo to komunicirati s njima. Mogu reći, a vjerujem da je takvo iskustvo i gradonačelnika Tomaševića, da je cijela naša komunikacija s Vladom i ministarstvima bila dobra i konstruktivna, rekao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

- Sastali smo se kao gradonačelnici, a ne kao čelnici stranaka. Sastali smo se s delegacijama, a ne 1 na 1 i razgovarali smo o gradskim problemima u službenom sastavu, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba. 

Neke od ideja Puljka i Tomaševića poput one da država pokrije plaće odgojiteljica u vrtićima kako bi gradovima ostalo više novca - prelaze u sferu nacionalne politike.

- Kad bi se to dogodilo, onda bi gradovi prodisali, i ta sredstva koja odvajamo za plaće bi mogli koristiti za razvoj svih gradova, i mi ćemo pokušati razviti tu ideju, rekao je Puljak. 

Pa je slijedilo pitanje - je li riječ o začecima predizborne koalicije?

- Nismo o tome razgovarali, ali nismo ni otklonili, odgovorio je Tomašević. 

- Mislim da mi dijelimo sustav vrijednosti koji je vrlo sličan i tu nema velikih razilaženja, dodao je Puljak. 

- Da li će biti političke suradnje, doći će vrijeme i za to. Sad smo prvenstveno fokusirani na suradnju među gradovima jer imamo zajedničke probleme koji se nisu rješavali desetljećima, rekao je Tomašević.

Okrupnjava li se lijevi predizborni blok i što planira SDP - Peđa Grbin i dalje ne komentira. 

- Pripremamo se za izbore radimo na tome, modalitet izlaska, to je stvar o kojoj ćemo razgovarati s tim da, koristit ću i ovu priliku da to naglasim, mi još uvijek ne znamo pravila po kojima ćemo ići na te izbore, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a. 

A unutarstranački izbori čekaju Možemo za dva tjedna. Kandidacijski postupak još traje. 

- Razgovori općenito o modelu izlaska na parlamentarne izbore će se sigurno događati tek nakon izborne konvencije, naglasila je Sandra Benčić iz stranke Možemo.

Kandidacijske liste za izbore u Možemo bit će objavljene u ponedjeljak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!