Postrojba koju su činili uglavnom Zagrepčani i o kojoj se malo zna

30.09.2019.

09:30

Autor: M.Š./HRT

default error photo
U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavljena je monografija "Planinska satnija Velebit".
U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavljena je monografija "Planinska satnija Velebit".

Gostovali su autor monografije povjesničar Tomislav Šulj te Ivan Host, zamjenik zapovjednika Planinske satnije Velebit.

Monografija će službeno biti predstavljena u ponedjeljak navečer u Hrvatskom državnom arhivu, a povod je 28. obljetnica Planinske satnije Velebit.

Pripadnici Planinske satnije Velebit većinom su bili Zagrepčani.

Zbog svojih posebnosti teško ju je usporediti s bilo kojom ratnom postrojbom Hrvatske vojske, a ipak se o njoj ne zna gotovo ništa.

Pripadnici postrojbe okupili su se u jesen 1991. u Zagrebu i po zadaći otišli na planinu Velebit. Bili su prvi koji su branili Velebit od velikosrpske agresije, iako s vojničkim pozivom nisu imali dodirnih točaka.

Agresija na Republiku Hrvatsku motivirala je brojne civile, tako i zaljubljenike u planine, da se uključe u obranu domovine.

Hrvatski alpinisti, speleolozi, planinari i gorski spasioci dragovoljno su se uključili u obranu Hrvatske i stavili u službu domovine.

Hrvatske planine bile su njihov drugi dom, a od 1991. i bojišnica na kojoj su djelovali.

Knjiga je zamišljena kao poseban, drugačiji projekt u odnosu na monografije koje su dosad objavljene o postrojbama iz Domovinskog rata.

Naime, bit će objavljena na hrvatskom i engleskom te tako biti dostupna ljubiteljima planina i vojne povijesti i izvan granica Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!