16:27 / 29.03.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Postrožena kazna hladnokrvnom ubojici strine i njezina sina

Damir Minković

Damir Minković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vrhovni sud postrožio je s 29 na 35 godina zatvorsku kaznu Damiru Minkoviću za hladnokrvna ubojstva iz koristoljublja svoje slabo pokretne strine Marice Minković i njezina sina Siniše, utvrdivši da je nepravomoćna kazna zagrebačkog Županijskog suda bila preblaga.


Damir Minković (38) prvostupanjskom presudom je bio osuđen na 29 godina, no Vrhovni sud je, prihvativši žalbu državnog odvjetnika, za svako ubojstvo utvrdio pojedinačne kazne zatvora od 20 godina te osudio optuženika na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 35 godina.

Optuženik je znao da je njegova 76-godišnja strina slabo pokretna starija osoba, a u kući u kojoj su u njegovom susjedstvu živjele žrtve ušao je po noći dok su spavali pri čemu je strini nožem zadao četiri, a njezinom sinu tri rane po vratu. Obje su žrtve na mjestu podlegle ozljedama, a ubojica je potom otuđio novac iz novčanika strine.

Vrhovni sud je ocijenio da je pravilno kao olakotna okolnost cijenjena mlađa životna dob optuženika, a otegotnim je cijenjena dosadašnja višestruka osuđivanost, uključujući i nasilna kaznena djela poput pokušaja teške tjelesne ozljede, krađe, razbojništva i prijetnje koja je osuđeni počinio iz egoističnih namjera.

No, prvostupanjski sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio okolnosti koje se odnose na način počinjenja kaznenih djela jer je optuženik postupao izrazito agresivno, hladnokrvno i bešćutno.

Motiv za počinjenje djela bio je apsolutno banalan, a žrtve nisu dale nikakvog povoda za tako nasilno ponašanje optuženika, ustvrdio je Vrhovni sud, zaključivši da je riječ o najtežim nedjelima počinjenima prema žrtvama koje su bile u bliskim rodbinskim odnosima s počiniteljem.

Podcijenjen je i značaj dosadašnje osuđivanosti koja upućuje na optuženikovu nepromjenjivu i trajnu neusklađenost s prihvatljivim normama ponašanja kao i sklonost protupravnom postupanju.

Vrhovni sud napominje da je prvostupanjskom presudom opozvana uvjetna osuda izrečena presudom općinskog suda iz 2016. i uzeta kao utvrđena kazna zatvora iz te presude od osam mjeseci te da preinačenom presudom nije opozvana djelomična uvjetna osuda iz presude općinskog suda jer je protekao rok u kojem se mogla opozvati.

Protiv drugostupanjske presude, s obzirom da je izrečena kazna veća od 30 godina, dopuštena je žalba o kojoj i u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!