07:24 / 28.09.2018.

Autor: HRT

Postupak Povjerenstva protiv Plenkovića, Petrova i Bandića

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako je utvrđeno kako Plenković nije osobno angažirao odvjetnika Šavorića ipak je povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti ne obavijestivši javnost o nastanku neformalne skupine Borg, smatra Povjerenstvo.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i čelnika Mosta Bože Petrova u vezi s njihovim aktivnostima prilikom izrade "lex Agrokor", ali ne i protiv ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Iako je utvrđeno kako Plenković nije osobno angažirao odvjetnika Šavorića niti je mogao znati da će angažirani stručnjaci u neformalnoj skupini Borg kao podizvođači Alix partnersa ostvarivati prihode, ipak je povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti ne obavijestivši javnost o nastanku neformalne skupine.

"Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka. Vidjet ćemo što će dalje biti. Tu sam da kao građanin poštujem institucije. Ne zlorabim ih, kao što se insinuiralo prekjučer. Niti ih zlorabim u onome drugome slučaju. Mislim da bi bilo dobro da se polako naučimo da institucije imaju svoje zakonske ovlasti i načine djelovanja. Ja kao predsjednik Vlade poštujem", izjavio je premijer Andrej Plenković.I Božo Petrov, tadašnji predsjednik Sabora, ocijenilo je Povjerenstvo, povrijedio je načelo obnašanja javne dužnosti kada je riječ o netransparentnosti odabira savjetnika izvanredne uprave Agrokora.

"Već sam dokazao da potpuno transparentno mogu otići na svjedočenje. Što se mene tiče - nije problem. Očito je nekima bilo teško predložiti samo pokretanje postupka protiv Andreja Plenkovića pa sam trebao biti u paketu", komentirao je Božo Petrov odluku Povjerenstva.  Također pokreće se postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog utjecaja na upravu Zagrebačkog holdinga da zaposli Svetimira Marića, brata ministra državne imovine Gorana Marića. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!