09:00 / 05.09.2019.

Autor: HRT

Postupak protiv premijera i ministara zbog puta u Helsinki - stigla reakcija Plenkovića

-

-

Foto: - / -

Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa predloženo je pokretanje postupka o putu HDZ-ova izaslanstva u Helsinki na kongres Europske pučke stranke.
Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da tom povjerenstvu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića zbog toga što tijela u kojima obnašaju dužnosti nisu dostavila potrebnu dokumentaciju (putne naloge i račune) vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenom prošle godine.

Plenković: Bespotrebno pokretanje postupka

Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o putovanju u Finsku premijer Andrej Plenković komentirao je uoči sastanka u Banskim dvorima s Ivanom Vrdoljakom. Pokretanje postupka smatra bespotrebnim, a odluka ga nije iznenadila. Premijer je istaknuo kako se radilo o službenom posjetu predsjednika Vlade Finskoj.- Sve što smo trebali rastumatičiti jasno smo rastumačili Povjerenstvu. Dostavljen je i ukupni iznos troškova i hotela i putovanja. Nema nikakvog razloga da se pokreće postupak. Nema ni sukoba interesa, ni povrede načela djelovanja. Predsjednik Vlade odlučuje o korištenju Vladinog zrakopolova, o sastavu ekipe koja putuje. Troškove hotela i dnevnica snosi HDZ. To je sve vrlo jasno razjašnjeno u korespondenciji s Povjerenstvom, rekao je među ostalim premijer.

Novaković: Mogućnost da dužnosnici nisu postupali savjesno

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja. Također, postupak je pokrenut zbog propusta premijera da naloži svom predstojniku ureda, kao i propusta ministara da nalože nadležnim službama u ministarstvima da Povjerenstvu dostave tražene podatke i dokumentaciju. "Iz toga proizlazi mogućnost da ti dužnosnici nisu postupali savjesno, odgovorno i transparentno", rekla je.Tijekom opširnog izlaganja predmeta Novaković je predstavila višemjesečnu prepisku između Povjerenstva i vlade, ministarstava, Hrvatskog sabora te HDZ-a. Sva ta tijela, kao i HDZ, dostavila su svoja očitovanja, ali bez dokumentacije koja bi potvrdila te navode.

Novaković: Plenković se nije ponio korektno prema povjerenstvu

"Nije korektno ovako se odnositi prema neovisnom tijelu. Oni su zakonom nužni dostaviti dokumente. Mi imamo pravo tražiti, drugi su dužni dostaviti bez odgode", odgovorila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković na premijerove tvrdnje da je pokretanje postupka u slučaju puta u Helsinki bespotrebno. 

- Dostavljena su parcijalna očitovanja, koja su u jednom dijelu i kontradiktorna. Niti jedan putni nalog nije dostavljen. Ne znamo do danas tko je sve bio u zrakoplovu, tko je bio u službenoj delegaciji Vlade. Sve što smo tražili nismo dobili", objasnila je Novaković za RTL. Rekla je da s jedne strane HDZ tvrdi da je temeljem putnih naloga platio troškove smještaja, puta i dnevnica, a s druge strane svaki ministar kaže da ima svoj putni nalog u ministarstvu. Obzirom na premijerovu izjavu o nepotrebnoj odluci povjerenstva, Novaković je uzvratila da joj se čini da su im oni nepotrebni te da čekaju da vide što će biti dalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!