08:55 / 01.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

Postupak u tijeku: Macoli oduzimaju medvjede

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Institucije su pritom istaknule da je prije desetak dana održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede u svrhu provedbe navedenih postupaka.
Medvjedi koji se drže u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici bit će premješteni u sklonište Udruge Velebit Kuterevo kada se osiguraju uvjeti za sigurno premještanje i daljnje držanje životinja, a postupak je već u tijeku, rekli su Hini iz Državnog inspektorata i Ministarstva poljoprivrede.

Prijatelji životinja u utorak su podsjetili da se Zakonom o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a ta odredba na snazi je od početka ove godine.

Na Hinin upit jesu li Državni inspektorat i Ministarstvo poljoprivrede utvrdili nepravilnosti na koje su upozorili Prijatelji životinja, mjerodavne institucije odgovorile su da su u studenome prošle godine počele aktivnosti vezane uz provedbu zabrane držanja medvjeda u zatočeništvu.

Izvijestile su da su tijekom dosadašnjeg postupanja posjećene sve poznate lokacije držanja medvjeda, pa tako i utočište za medvjede Udruge Velebit Kuterevo. Namjera j e bila utvrditi uvjete koji se moraju osigurati u svrhu premještanja i daljnjeg držanja medvjeda u skloništu u Kuterevu, dok su posjednicima, uključujući i spornom vlasniku medvjeda u Korenici, donesene obvezujuće, privremene mjere do konačne odluke o premještanju.

Institucije su pritom istaknule da je prije desetak dana održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede u svrhu provedbe navedenih postupaka, na kojem su bili stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Zoološkog vrta grada Zagreba, predstavnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, Državnog inspektorata te predstavnici skloništa udruge Velebit Kuterevo, Prijatelja životinja i udruge Four paws.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!