13:43 / 13.03.2020.

Autor: T.D./Hina

Postupci Grada Zagreba vezano uz koronavirus

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić pozvao je građane da ne kupuju i stvaraju rezerve jer će trgovine biti opskrbljene.
U Zagrebu od ponedjeljka neće, osim škola i fakulteta, raditi ni dječji vrtići, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare Grada Zagreba vezano uz mjere protiv epidemije koronavirusa.

- U zagrebačkim školama i vrtićima zaposlenici će biti na radnim mjestima a roditelji koji nemaju kuda s djecom mogu ih dovesti u te ustanove, rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić pozvao je građane da ne kupuju i stvaraju rezerve jer će trgovine biti opskrbljene.

Rečeno je i kako se tramvaji u gradu dezinficiraju tri puta dnevno, da će Gradske ljekarne proizvoditi oko 50.000 pakiranja raznih dezinficijensa.

Gradska ustanova URIHO, koja zapošljava osobe s invaliditetom, od idućeg tjedna proizvodit će više od 10.000 zaštitnih maski dnevno, a imaju narudžbu za preko sto tisuća. One se mogu po pristupačnoj cijeni nabaviti u ljekarnama. 

- Želimo uputiti vrlo jasnu poruku svima koji su zaraženi i koji se odgovorno pridržavaju uputa da nisu sami i da ćemo pomoći njima i njihovim obiteljima, rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je Zagrepčane na odgovornost prema sebi i drugima, na razboritost i ponašanje "hladne glave bez panike".

- Opasno je podcijeniti epidemiju, ali još je opasnije širiti paniku, dodao je.

Tomašević: Bandić više ne traži da peremo ruke lugom

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević u petak je ocijenio kako su izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da je opasno podcijeniti epidemiju koronavirusa suprotne njegovim nedavnim tvrdnjama da oko priče o tom virusu "nema ništa" te da građani trebaju ruke prati lugom.

Tomašević, zastupnik stranke Zagreb je naš! i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, osvrnuo se na današnju Bandićevu izjavu kako je opasno podcijeniti epidemiju i njegov poziv Zagrepčanima na odgovornost prema sebi i drugima, na razboritost i ponašanje "hladne glave bez panike".

- Na presici cijele Gradske uprave Bandić upravo govori da traži odgovornost od svih i da je opasno podcijeniti epidemiju, s čime se slažem. Međutim, to je potpuno suprotno neodgovornim izjavama koje je dao prije samo 11 dana kad je sve građane pozvao da peru ruke lugom jer je korona priča od koje neće biti ništa, ali će netko zaraditi na lijekovima, poručio je Tomašević.

Podsjetio je pritom na Bandićevu nedavnu izjavu oko koronavirusa "ili psihoze oko korone nema ništa", već da je to priča kako bi netko prodao lijekove.

- Ja sam se prao u lugu od drveta i bio sam zdraviji i mlađi nego danas. Pređimo na lug, prat ćemo ruke lugom, kazao je tada Bandić.

Tomašević je ravnatelju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr, Andrija Štampar" Zvonimiru Šostaru prigovorio jer je na današnjoj konferenciji za novinare zakašljao bez da je na usta stavio ruku, a kamoli lakat.

- I još na kraju današnje presice Gradske uprave Šostar svojim primjerom kao pročelnik gradskog Zavoda za javno zdravstvo zakašlje kraj ostalih pročelnika bez da je stavio ruku, a kamoli lakat, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!