Pošumljavanje usred zime

27.12.2019.

18:50

Autor: Hrvoje Matejčić/HRT

-

-

Foto: - / -

Površine pod šumom rastu pa na 44% kopnene hrvatske koja je pod šumom baštinimo 74 autohtonih vrsta drveća uz najrasprostranjeniju bukvu.
Lički šumari počeli su sadnju više od 300.000 sadnica smreke, prvi put novom tehnikom kojom će mladice zaštititi biorazgradivom mrežom. Projekt je vrijedan 9 milijuna kuna i financiran je novcem Europske unije. Šumari ističu da je povećanje šumske mase prirodan način borbe protiv stakleničkih plinova, a time i globalnog zatopljenja.

Na 800 metara nadmorske visine na plješevičkom masivu lički šumari rade u gotovo proljetnim uvjetima.

- Nije normalno, uvijek je prije bilo snijega, a sada ljeto maltene, proljeće - kaže - Jozo Marjanović, radnik Hrvatskih šuma.

Radi na iznimno važnom projektu pošumljavanja onog dijela šume koji je propao. Sadi se smreka, a motornu je pilu, zamijenio - kramp.

- Najveći problem je kamen, stijene. Ništa drugo, imamo volju za raditi - kaže Milutin Tramošljika.

I po 40 ljudi dnevno sadi po prvi puta metodom koja koristi potpuno biorazgradive elemente.

- Koriste se kolci i mehanički štitnici da bi se zaštitile sadnice od divljači u budućnosti, a mehanički štitnici su od biorazgradivog materijala koji se treba raspasti nakon pet godina - objašnjava Mile Pocrnić, stručni suradnik za uzgajanje šuma, Hrvatske šume - Uprava šuma Gospić.

Kroz četiri projekta u tri godine posadit će se preko 300 tisuća sadnica na 153 hektra samo u ličkim šumama. Isti projekti provodit će se diljem zemlje.

- Podizanje šume i sprečavanje požara i bespravnih sječa i sve ono što se sad dešava i vidimo po masmedijima u svijetu, apsolutno pridonosi u brobi protiv globalnog zatopljenja - smatra Marino Bogdanić, stručni suradnik za uzgajanje šuma, Služba za proizvodnju i razvoj, Direkcija HŠ-a.

Ohrabruje što se hrvatskim šumama gospodari održivo a površine pod šumom rastu pa na 44% kopnene hrvatske koja je pod šumom baštinimo 74 autohtonih vrsta drveća uz najrasprostranjeniju bukvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!