Posvajanje djece iz trećih zemalja: Ministarstvo nudi pomoć, ne nadzire

25.04.2023.

17:23

Autor: HRT/D.M./Hina

Hrvati uhićeni u Zambiji

Hrvati uhićeni u Zambiji

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ne provodi nadzor nad obiteljima koje su posvojile djecu iz Konga već su ih kontaktirali radi pružanja podrške u zaštiti od stigmatizacije djece posvojene iz trećih država, poručili su u utorak iz tog Ministarstva.

Takvu pomoć zatražila je udruga u osnivanju 'International adoption - Hrvatska', koja okuplja najveći broj posvojitelja djece iz tzv. trećih zemalja tijekom u posljednjih 10 godina, rekli su u Ministarstvu, nakon informacija u medijima da su posvojitelji počeli dobivati pozive u kojima su im najavljeni posjeti djelatnika centara za socijalnu skrb u idućim danima.

U Ministarstvu naglašavaju kako se nadzor ne provodi, niti će se provoditi, kao i da za njega ne postoji zakonsko uporište.

- Svjedoci smo posljednjih mjeseci iznimno velikog interesa javnosti za problematiku posvajanja djece iz tzv. trećih država, ponajviše afričkih. Takav interes može neželjeno prouzročiti stigmatizaciju posvojene djece, poručili su iz Ministarstva.

Stoga su djelatnici Ministarstva, u suradnji s ostalim tijelima i navedenom udrugom, kontaktirali obitelji "u kontekstu pružanja savjetodavne i stručne podrške u prevenciji i zaštiti stigmatizacije djece posvojene iz trećih država".


Osmero hrvatskih državljana sredinom prosinca uhićeno je u Zambiji i od tada su ondje. su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo za krivotvorenje dokumenata četvero djece iz DR Kongo koju su posvojili i namjeravali povesti u Hrvatsku. 

Nakon mjesec i pol u zatvoru, pušteni su da se brane sa slobode s obzirom na to da su ispunili tražene uvjete - plaćena jamčevina od 20 tisuća zambijskih kvača po osobi, pisano jamstvo od strane 16 zambijskih državljana te regulirani boravak u Zambiji. 

Nova optužnica, suđenje na višem sudu


Sud u Ndoli je potom odbacio prvu optužnicu za trgovanje djecom i hrvatski državljani su u roku od 48 sati morali napustiti zemlju. Međutim, uhićeni su u zračnoj luci, nakon čega je uslijedila i druga optužnica za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju. Uz njih je optužena i službenica za imigracije u zračnoj luci Ndola, a slučaj je prebačen s nižeg na visoki sud.

Pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa nije utvrdila nepravilnosti tijekom izvanrednog nadzora nad radom općinskih sudova u Varaždinu i Zlataru, koji su priznali sudske odluke iz DR Konga vezane za slučajeve posvajanja djece iz te zemlje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!