Potencijalna zloupotreba "reprezentativnosti sindikata"

23.04.2023.

10:00

Autor: Petar Vlahov/Studio 4/HTV

Rino Štorić, predsjednik Sindikata zaposlenika državne službe

Rino Štorić, predsjednik Sindikata zaposlenika državne službe

Foto: HTV / HRT

Sindikat liječnika uspio je u izravnim pregovorima s premijerom Plenkovićem osigurati materijalna i statusna prava; prije toga su zaprijetili obustavom rada. Istim putem nastavlja i sindikat medicinskih sestara, koji također prijeti štrajkom i traži pregovore s premijerom. 

Nekako u sjeni tih događaja, idući tjedan čekaju nas pregovori sindikata zaposlenih u državnoj upravi i Vlade o novom kolektivnom ugovoru. O tome tko će sjesti za pregovarački stol i jesu li sindikati razjedinjeni prije pregovora s mjerodavnim ministarstvima te koliko se zloupotrebljava termin "reprezentativnost sindikata", o čemu se uopće ne govori. Sa Rinom Štorićem, predsjednikom sindikata carine, razgovarao je Petar Vlahov.

- Pregovori su već počeli, ovo je sutra drugi sastanak pregovaračkih odbora, međutim ovdje se ne pregovara o povećanju plaće nego o posebnom dodatku za članove reprezentativnih sindikata gdje sindikati traže veće regrese u odnosu na ostale državne službenike. To im omogućava novi zakon o radu koji je stupio na snagu ove godine, kaže Štorić.


Što sa ostalima, moguć je i nestanak sindikalnog pluralizma


- Ostali neće dobiti ništa. U sjeni pregovora za veći regres ne razgovara se o plaći  i to je očito cilj vlade i sindikata, tvrdi Štorić.

Što sa trideset i tri tisuće ljudi koji nisu članovi reprezentativnih sindikata, pitao je Vlahov.

- Otprilike su to točne brojke, trenutno su dva policijska sindikata reprezentativna i oni bi trebali pregovarati za sve službenike. To u praksi nije tako, dodaje Štorić.

- Apsolutno je nestao pluralizam i sindikalna oporba koja bi doprinjela u pregovorima s vladom. Ostala su dva sindikata s kojima je vladi lakše razgovarati nego sa 4 ili 5 sindikata, završava Štorić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!