19:52 / 05.12.2019.

Autor: T.D./HRT

Potpisan dodatak TKU-u za javne službe

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na vladi je danas potpisan i tekst dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.
Na Vladi je potpisan i tekst dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Osnovica na godišnjoj razini raste kao što je poznato za 6,12%. - 2% u tri vala.

- Vlada usvojila koeficijente i dodatke na plaću prosvjetarima


Također, visina božićnice kao i regres povećava se s 1250 kuna na 1500 kuna. Dar u prigodi Sv. Nikole dodatkom je povećan s 500 kuna na 600 kuna.

Sanja Šprem, Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja istaknula je kako se potpisom rješava barem dio zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja.

- Rješava se pitanje zaposlenika u sustavu obrazovanja. Ono što je bilo benefit u ovim dijelovima razgovora  s premijerom i predstavnicima Vlade Republike Hrvatske da smo mogli iznijeti svu problematiku zaposlenika u sustavu obrazovanja, upoznati ih s problemima koje na neki način svakodnevno muče zaposlenike u sustavu obrazovanja, smatra Sanja Šprem.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kaže kako je sigurna i da analize pokazuju da se kroz tjedan dana produžetka nastavne godine i nešto manje skraćivanjem praznika može nadoknaditi 16 dana.

- Maksimalno koje pojedine škole imaju i to kao što smo rekli već su neki krenuli s nadoknadom i sigurna sam da tu neće biti problema, dodaje Divjak.Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako je njegova Vlada nastavila s konzistentnom politikom povećanja plaća kroz osnovicu i dodatke u TKU-u.

- To je politika koju smo zacrtali u početku, sukladno mogućnostima, sukladno prihodovnoj strani proračuna. U mandatu ove Vlade državne i javne službe imaju povećanje plaća za 18,3 posto sa listopadom 2020. godine. To je potvrda ne samo socijalnog dijaloga, nego i jedne konzistentne želje za povećanjem životnog standarda velikog broja ljudi u Hrvatskoj. To je smisao ove politike, i ovih povećanja, da smo pritom zadržali okvir fiskalne konsolidacije, poručio je Plenković.

O sporazumu koji su potpisali sa sindikatima obrazovanja naglasio je kako su ostali pri onoj formuli koja je financijski realna za iduću godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!