Potpisan dodatak ugovora za izgradnju punog profila Istarskog ipsilona

10.05.2023.

Zadnja izmjena 15:53

Autor: HRT

Potpisan dodatak ugovora za izgradnju punog profila Istarskog ipsilona

Potpisan dodatak ugovora za izgradnju punog profila Istarskog ipsilona

Foto: HTV / HRT

Izgradnja punog profila Istarskog ipsilona ulazi u završnu fazu. Vlada i predstavnici koncesionara tvrtke Bina-Istra - potpisali su dodatak ugovora o izgradnji dvaju vijadukata i drugog kolničkog traka od tunela Učka do čvora Matulji duljine 10 cijelih 3 kilometra. Ulaganje je vrijedno oko 200 milijuna eura, a radovi bi trebali biti završeni do kraja 2026.


- Ovaj projekt će sigurno povećati i sigurnost prometa, jer je riječ o prometnicama gdje dnevno prođe oko 10.000 vozila, naravno u ljetu je to oko 20.000. Oko 95% radova će obavljati hrvatske građevinske tvrtke i u tom smislu je pozitivan učinak na rast BDP-a, računamo oko 0,53%, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

Generalni direktor Bina-Istre d.d. Dario Silić kazao je kako se radi o vrlo zahtjevnoj dionici,  najkompleksnijoj na cijelom Istarskom ipsilonu.

- U brdu smo, veliki je broj usjeka, tamo su kuće. S Ministarstvom imamo instrukcije da ne smije dolaziti do zabrane prometa, dakle promet se mora odvijati za vrijeme miniranja, za vrijeme radova, što je jako izazovno, kazao je. 


Važno je i što će oko 95 posto radova obavljati hrvatske građevinske tvrtke što bi trebalo, izračunao je Butković, pridonijeti rastu BDP-a za 0,53 posto.

Koncesija će trajati do 15. prosinca 2041. godine, a završetkom kompletnog Ipsilona put od Pule do Zagreba trajat će oko dva i pol sata. Predstojeći radovi na Ipsilonu neće ometati promet, a njihovim završetkom ujedno će se bitno ubrzati promet na sada kritično zagušenim točkama.

Silić je naglasio da će Bina Istra u ovoj fazi refinancirati uz bolju kamatu sve postojeće kredite, koji iznose 1,1 milijardu eura. Rok koncesije Bina Istri produžuje se za tri godine, do spomenute 2041.

Druga cijev tunela Učka, naveo je Silić, trebala bi biti u funkciji do lipnja naredne godine, dok se cijena tunelarine i nakon uvođenja u promet druge cijevi neće mijenjati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!