16:57 / 21.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Potpisan predugovor za izgradnju POS-ove zgrade u Belišću

-

-

Foto: - / -

U svijetlu sve većeg iseljavanja s istoka Hrvatske, mogućnost rješavanja stambenog pitanja po uvjetima povoljnijima od tržišnih, velika je vijest za mnoge Slavonce.
U svjetlu sve većeg iseljavanja s istoka Hrvatske, mogućnost rješavanja stambenog pitanja po uvjetima povoljnijima od tržišnih, velika je vijest za mnoge Slavonce. Tako će se novi stambeni objekti graditi u Belišću.

Potpisan je predugovor o gradnji prve zgrade po modelu POS-a i to između predstavnika Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama te lokalne samouprave. Radovi bi trebali početi u rujnu, a prvi bi se stanari mogli useliti 2020. godine.

Gradit će se zgrada s ukupno 24 POS-ova tana. Mnogi stanovnici toga mirnoga slavonskog gradića i njegove okolice tu najprije vide mogućnost za rješavanje važnog egzistencijalnog pitanja.

- Prijavila sam se da bi riješila svoje stambeno pitanje. Trenutno živimo u manjoj kvadraturi i jako bi nam dobro došao neki veći stan s obzirom na to da smo peteročlana obitelj, ističe Ana Mogoroš iz Valpova.

U belišćanskoj su Gradskoj upravi do sada zaprimili 70-ak zahtjeva za POS-ove stanove. Grad je osigurao zemljište, te pokrio troškove projektne dokumentacije i infrastrukture, pa će i cijena četvornog metra u novim stanovima biti znatno niža od tržišne.

- Trebala bi kupoprodajna cijena predvidiva, tu sam oprezan, ponavljam, ovisi o javnoj nabavi, biti između 700 i 800 eura po kvadratu, što je najmanje što mi trenutno po sustavu, modelu POS-a možemo ustvari osigurati, kaže Slavko Čukelj, direktor APN-a.

U Gradu Belišću ističu da je gradnja stanova jedna od važnih demografskih mjera čiji uspjeh najviše ovisi o kvaliteti suradnje s državnim institucijama.

- Zajedničkim djelovanjem, sinergijom, svih razina odlučivanja, od države, županija, općina i gradova, samo tako možemo negativne demografske trendove okrenuti u pozitivne, kaže Dinko Burić, gradonačelnik Belišća.

Na području Osječko-baranjske županije, prema POS-ovu su modelu, dosad su izgrađena 154 stana, a iz Grada Belišća očekuju da bi ove godine mogao biti potpisan ugovor za gradnju i druge zgrade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!