Potpisan sporazum o izradi dokumentacije za obnovu 90 km pruge

12:33 / 15.04.2021.

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS

Oleg Butković, Ivan Kršić

Oleg Butković, Ivan Kršić

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Ministar prometa Oleg Butković potpisao je s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju 90 kilometara željezničke pruge od slovenske granice preko Buzeta do Pule. 


Izrada dokumentacije stajat će 5 milijuna kuna.

- Drago mi je da je Istra došla na red kada govorimo o ulaganjima u željeznicu. Uz cestovnu infrastrukturu, pri čemu smo najveće težište stavili na projekte dovršetka Istarskog ipsilona i izgradnje druge cijevi tunela Učka, razvoj željeznice Istri može ponuditi mogućnosti za još jači razvoj. Tamo gdje postoji moderna željeznica otvaraju se nove mogućnosti i u pogledu turizma jer smatram da takav projekt može utjecati i na revitalizaciju centralne Istre kroz nove vrste prometa. Preduvjet za realizaciju svih projekata svakako je studijska dokumentacija i to ćemo omogućiti današnjim potpisivanjem ovog sporazuma koji će ponuditi prihvatljive opcije ulaganja, a sve u cilju daljnje razrade projekta i prijave za sufinanciranje iz fondova EU-a, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

- Već je projektni zadatak praktički gotov. Mi ćemo pristupiti brzo objavi natječaja za odabir konzultanta i kada ugovorimo otprilike godinu dana, rekao je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

- HŽ Infrastruktura započela je veliki investicijski ciklus provodeći niz projekata modernizacije željezničke infrastrukture diljem Hrvatske. Dio te modernizacije jest i revitalizacija željeznice u Istri, a današnjim potpisivanjem Sporazuma o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju pruge državna granica – Buzet – Pula nastavljamo taj ciklus i formalno započinjemo modernizaciju željezničke infrastrukture na području Istarske županije. Također, godine 2020. potpisali smo Sporazum o suradnji na aktivnostima vezanima za obnovu pruge L213 Lupoglav – Raša i uspostavi prometa do Luke Bršica s Lučkom upravom Rijeka, čime je uspostavljena suradnja na pripremnim aktivnostima u cilju prijave na natječaje za EU sufinanciranje. Kontinuirano ulažemo i u podizanje razine sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima te ćemo u sklopu projekta Svjetske banke „Održive željeznice u Europi“ modernizirati sedam prijelaza na području Istarske županije. Zahvaljujem potpori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na provedbi još jednoga zajedničkog projekta koji će, vjerujem, biti osnova za razvoj nove, bolje i sigurnije željeznice u Istri, dodao je.

Pruga R101 duga je 91 km i prolazi kontinentalnim dijelom Istre, od državne granice sa Slovenijom do grada Pule. Željeznička infrastruktura na spomenutoj pruzi dotrajala je te postoji potreba za njezinom obnovom i modernizacijom.

Predmetna studija sagledat će potrebe i mogućnosti modernizacije, analizirati prihvatljive opcije i ulaganja u odnosu na planiranu prometnu potražnju te će poslužiti kao podloga za daljnju razradu projekta i prijavu za potencijalno sufinanciranje EU-a.

Uz potpisnike Sporazuma, ministra Olega Butkovića i predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o. Ivana Kršića, događanju su nazočili saborski zastupnik Anton Kliman, državni tajnici Josip Bilaver i Alen Gospočić te ravnatelj Uprave za EU fondove i strateško planiranje Damir Šoštarić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!