08:46 / 12.07.2019.

Autor: HRT

Potpisan ugovor o financiranju Dječjeg centra za translacijsku medicinu

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu znanosti i zdravstva u regiji.
U Dječjoj bolnici Srebrnjak uskoro počinje izgradnja Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM), jedinog pedijatrijskog translacijskog centra u Europi, koji će biti financiran iz EU fondova sa 432 milijuna kuna, a radi se o najvećem infrastrukturnom projektu iz znanosti i zdravstva u regiji.

Ugovor o financiranju projekta europskim novcem iz Operativnog programa Vlade Konkurentnost i kohezija 2014-2020. potpisali su u Banskim dvorima ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU-a Tomislav Petric.

Translacijska medicina znači bolje povezivanje temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja s medicinskom praksom, sa ciljem da se nova otkrića brže i efikasnije implementiraju u svakodnevnom liječenju. To otvara vrata razvitku personalizirane medicine i omogućuje raniju dijagnostiku bolesti, uspješnije liječenje i bolju zdravstvenu zaštitu.

Projekt CCTM, koji bi trebao biti završen kroz 32 mjeseca, obuhvaća izgradnju i opremanje nove zgrade od gotovo 15.000 četvornih metara, koja će biti funkcionalno povezana s postojećom zgradom bolnice Srebrnjak. Ukupni troškovi projekta procijenjeni su na 432 milijuna kuna, od čega se 85 iznosa financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo kako je riječ o jednom od ključnih strateških projekata Vlade u okviru korištenja europskih sredstava, koji je dugo pripreman i predstavlja značajnu investiciju u hrvatski zdravstveni sustav.
Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!