Potpisan ugovor o izgradnji novog onkološkog centra u Zaboku

07.11.2022.

14:52

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Hrvatski onkološki pacijenti od 2024. godine liječit će se najsuvremenijim terapijama u novom Centru za liječenje malignih bolesti u Zaboku, najavljeno je u ponedjeljak u Zagrebu na potpisivanju ugovora o izgradnji novoga centra.

Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu (UPMC) u prvoj fazi ulaže 120 milijuna kuna u izgradnju novog onkološkog centra u sklopu Opće bolnice Zabok. Radovi počinju iduće godine, a centar će za prihvat prvih pacijenata biti spreman u prvoj polovici 2024.

Ugovor o izgradnji novog centra potpisali su predsjednica uprave UPCM-a Leslie Davis i Dragan Primorac u ime partnerske institucije Specijalne bolnice "Sv. Katarina.

Istodobno je potpisan Ugovor o suradnji UPMC-a i Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

- Ovo je trenutno najveća investicija SAD-a u ovom dijelu Europe, a hrvatskim pacijentima će omogućiti dijagnostičke i terapeutske usluge u cijelosti ekvivalentne onima u SAD-u, sukladno postojećim cijenama HZZO-a, rekao je Primorac. Ocijenio je to golemim iskorakom u transferu najnovijih znanja iz SAD-a i dramatičnim podizanjem kvalitete zdravstvene skrbi u Hrvatskoj, posebice u borbi protiv raka.

Izgradnja novog centra za godinu dana

Projekt se u cijelosti realizira u suradnji s Općom bolnicom Zabok u prostoru gdje je donedavno bila Specijalna bolnica Sv. Katarina, a plan je da se novi Centar za liječenje malignih bolesti izgradi za oko godinu dana.

Delegacija UPMC-a također se susrela se s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, koji je pružio punu potporu tom strateškom projektu.

Među prisutnima na svečanosti potpisivanja bili su državni tajnici u ministarstvima zdravstva i gospodarstva Tomislav Dulibić i Hrvoje Bujanović, otpremnik poslova veleposlanika SAD-a Mark Fleming, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić.

- Suradnja UPMC-a, Specijalne bolnice Sv. Katarina i OB Zabok ponudit će hrvatskim građanima personalizirani pristup liječenju karcinoma, na tragu nastojanja Ministarstva zdravstva u borbi protiv raka, istaknuo je Dulibić.

UPMC je najveći američki medicinski centar koji zapošljava 92.000 djelatnika, od toga 5000 liječnika. Godišnji im je proračun 23 milijarde dolara, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica s 8400 kreveta.

Primorac je rekao da bi centar u Zaboku trebao biti izgrađen do početka 2024., a do tada će hrvatski liječnici odlaziti u Pittsburgh kako bi se upoznali s tamošnjim protokolima liječenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!