09:00 / 29.10.2020.

Autor: HRT

Potpisan Ugovor o osnivanju Fonda za obnovu nakon potresa

-

-

Foto: - / -

Potpisan je Ugovor o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.
Ugovor o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije potpisali su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, gradonačelnik Milan Bandić, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

➡️ "Obnovom se ne smije izgubiti duh centra grada" 
➡️
Plenković: Vanđelić na čelu Fonda za obnovu 

Ugovor o obavljanju poslova za uspostavu Fonda potpisali su ministar Horvat i privremeni ravnatelj fonda Damir Vanđelić.

Premijer Andrej Plenković tom  je prilikom zahvalio svima prisutnima. Istaknuo je da će potpisivanje Ugovora označiti i formalni početak obnove nakon potresa 22. ožujka. 

- Vlada je danas donijela i prvi program mjera. One su uključile veliki broj aktera. Želimo pomoći našim građanima i brinuti o gradu Zagrebu, sa svim njegovim kulturno-povijesnim značajkama, osobito jezgri te očuvati njegov povijesni stil i urbanističke karakteristike, rekao je Plenković. Podsjetio je da je nakon potresa održana javna rasprava, a nakon izbora je kao prva točka upućena u Sabor bio prijedlog zakona o obnovi Zagreba.

Istaknuo je da su prilagođeni i tehnički propisi i pravilnici koji će omogućiti jednostavniju i lakšu provedbu obnove te podsjetio što je sve Vlada do sada učinila u vezi s donošenjem Zakona i brige za građane pogođene potresom. 

Ministar Horvat se također zahvalio svima i čestitao privremenom ravnatelju fonda Damiru Vanđeliću te mu poručio da "prihvatiti se ovoga posla nije samo odluka već i obveza".

- Bit ćete pod prismotrom javnosti. U roku od 15 dana dobit ćete i Upravno vijeće. Stvorene su pretpostavke da od ponedjeljka krećemo u administrativni dio, a potom i kvalitetnu pripremu onoga dijela za kvalitetnu obnovu, kazao je Horvat. 

Vanđelić je u obraćanju iznio svoje prve poteze.

- Moj zadatak kao privremenog ravnatelja Fonda ima dvije komponente - jedna je formalno pravna u smislu da se u roku od 15 dana izvrši upis Fonda u registar. Nakon toga u sljedećem roku od 15 dana treba se sazvati sjednica Upravnog vijeća Fonda. S druge strane, paralelno se odvija priprema rada Fonda. Pripremit ćemo niz aktivnosti i pokrenut ćemo postupke kako bi Fond samim svojim ustanovljavanjem i formiranjem postao operativan. Osim javnog interesa, imam i osobnog interesa da se to izvede onako kako je i rečeno - efikasno, brzo i transparentno, rekao je Vanđelić.

Gradonačelnik Bandić je kazao da je ugovor sinergija zajedništva Vlade, Grada Zagreba, Krapinsko zagorske županije i Zagrebačke županije te sinergija znanosti i struke s javnom upravom i građanima.

- Obnova treba biti cjelovita, realna i provediva, pravedna, transparentna i usuglašena sa stručnom javnošću. U ime 75.000 građana grada Zagreba i u svoje, želim se zahvaliti Hrvatskoj vojsci, policiji, institucijama Vlade i grada Zagreba za ovih sedam mjeseci, kazao je među ostalim zagrebački gradonačelnik. 

Župan Kolar istaknuo je kako je danas tek početak posla što se tek očekuje. Naglasio je da se na području Krapinsko-zagorske županije šteta od potresa procjenjuje na 75 mil. kn.

- Van upotrebe su 53 objekta, a 28 objekata treba srušiti i stanovnicima izgraditi nove kuće. Na sakralnim objektima i objektima javne nabave je šteta od oko 19 milijuna kuna. Bitno je da v.d. ravnatelj Fonda što prije napravi sistematizaciju da se vidi s kojim stručnim kadrom se raspolaže, rekao je Kolar te se zalaže za transparentnost i pravodobno informiranje budućim korisnicima fonda.

Župan Kožić se potom zahvalio na donošenju zakona o obnovi. Osnivanjem fonda stvorili smo sveobuhvatne uvjete za početak obnovem, a nadam se da ćemo u kratkom roku obnovu vidjeti i na terenu, kazao je.

- Zagrebačka županija ima štetu od oko 50 milijuna kuna, to je oko 500 objekata. Oni su uglavnom objekti javne namjene. Pred Fondom su veliki poslovi i zadaci. Iako će možda i biti problema, siguran sam da ćemo na sve njih odgovoriti stručno i transparentno, istaknuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!