Potpisani Kolektivni ugovori u Zagrebačkom holdingu i ZET-u

08.02.2023.

14:54

Autor: HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Pregovarački odbori Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i reprezentativnih sindikata potpisali su danas Kolektivne ugovore s kojima se u sljedeće tri godine osigurava povećanje materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja.

Pregovarački odbori Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i reprezentativnih sindikata potpisali su u srijedu kolektivne ugovore, kojima se u iduće tri godine osigurava povećanje materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja.

- Rezultat iscrpnih, no konstruktivnih pregovora je konačan dogovor oko ključnih točaka i potpisivanje kolektivnih ugovora, istaknuo je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković.

Ugovori uključuju povećanje osnovice za plaće od 1. siječnja za pet posto, te od 1. srpnja za dodatnih tri posto, povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću, kojim najviše dobivaju radnici s najnižim primanjima, te povećanje neoporezivih materijalnih prava.

Ispravit će se i dugogodišnji problem neusklađenosti koeficijenata radnih mjesta te dodataka za uvjete rada za poslove iste ili slične složenosti, priopćeno je nakon potpisivanja ugovora.

- Cilj pregovora bio je uputiti jasnu poruku kako Grad Zagreb cijeni radnike koji su zaposleni u trgovačkim društvima u njegovu vlasništvu te im sukladno tome povećava materijalna prava, dodao je Novaković.

Kolektivni ugovori će se primjenjivati do 31. ožujka 2026. godine, što će omogućiti Upravama trgovačkih društava neometani fokus na unaprjeđenje poslovnih procesa, povećanje unutarnje učinkovitosti i podizanje kvalitete usluge građanima.

- Uzimajući u obzir trenutno stanje u društvu, inflaciju i ekonomske prilike koje utječu na materijalna prava radnika, pregovori su se vodili za osiguranje dobrobiti radnika zaslužnih za obavljanje usluga nužnih za redoviti život i funkcioniranje grada. Pri tome je važno usluge pružati na najvišoj mogućoj razini kako bi građani osjetili razliku u kvaliteti, naglasio je direktor ZET-a Marko Bogdanović.

Kolektivni ugovor za Zagrebački holding potpisali su Sindikat Čistoća Zagreb, Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Sindikat komunalnih radnika Hrvatske, Novi sindikat, Nezavisni sindikat radnika Zagrebparking, Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb, Sindikat hrvatskog vozača, Sindikat prometa i veza Hrvatske te Sindikat vozača i prometnih radnika Zagrebparking.

Kolektivni ugovor za ZET potpisali su Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a i Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb.

Tomašević o kolektivnim ugovorima: Veća materijalna prava, tri godine mira


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio da novi kolektivni ugovori povećaju materijalna prava radnika, a gradskoj vlasti u iduće tri godine osiguravaju socijalni mir.


- Spremni smo uložiti dodatni novac za materijalne uvjete rada, spremni smo uložiti dodatni novac za kapitalne investicije i opremu jer sada je ključno povećanje kvalitete usluga za građane, poručio je Tomašević.


Najavio je da će radnici povećanje materijalnih prava vidjeti već u plaćama za veljaču, a povećanje kvalitete usluga za građane očekuje u sljedećih nekoliko mjeseci.


Paket povećanja materijalnih prava radnika odnosi se na povećanje osnovice, dodataka i neoporezivih primitaka, usklađivanje koeficijenata i uvjeta rada, a iznosi ukupno 17,8 milijuna eura godišnje.


To će se financirati iz tri izvora - internih ušteda unutar Holdinga i ZET-a, gradskog proračuna i povećanja cijena usluga.


Tomašević je ponovio da će o poskupljenju usluga razgovarati s koalicijskim partnerom SDP-om i najavio da će kroz mjesec-dva to predstaviti javnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!