16:44 / 30.06.2020.

Autor: B.A./Hina

Potpisani ugovori za vodoopskrbu u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ugovorima će se ove godine osigurati oko 16 milijuna kuna za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje.
U Splitu je u utorak potpisano šest ugovora vrijednih 92 milijuna kuna kojima će se ove godine osigurati oko 16 milijuna kuna za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Ovim potpisima jamči se daljnji nastavak realizacije projekata u manjim sredinama koje nisu obuhvaćene aglomeracijama, a riječ je o izgradnji vodoopskrbnih sustava na području Lećevice, Vučevice, Hrvaca, Omiša, Komiže i Jelsa-Poljica, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je bio na svečanom potpisivanju ugovora.

Po njegovim riječima, riječ je o projektima koji omogućuju da stanovništvo u Dalmatinskoj zagori i na otocima tu ostane i da se vrati na svoja ognjišta.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je istaknuo kako će se na temelju danas potpisanih ugovora do kraja godine osigurati 16 milijuna kuna domaćih financijskih sredstava, neovisno o novcu iz fondova Europske unije.

- U Komiži na Visu ćemo unaprijediti sustav kanalizacije, koji je star 40 godina, a u Hrvacama ćemo izgraditi kanalizaciju i zaštititi u cijelosti slijev rijeke Cetine. Trilj, Otok, Sinj i Dicmo smo riješili preko aglomeracija, a kad riješimo Hrvace, riješit ćemo u cijelosti zaštitu slijeva Cetine, a to puno znači za Omiš, Brač i Hvar jer to područje koristi vodu iz Cetine, rekao je Đuroković.

Dodao je da je u dalmatinskom zaleđu Lećevica, s mnogim zaseocima koji nemaju vodu, i županijski centar za gospodarenje otpadom.

- Na područje Vučevice su zaseoci i regionalni centar vatrogastva i civilne zaštite kojima ćemo ovim ugovorima dodatno pomoći, objasnio je Đuroković.

Podsjetio je kako je u Republici Hrvatskoj mogućnost spajanja na javne vodoopskrbne sustave oko 90 posto, što znači da se desetak posto građana na njih ipak ne može spojiti. To je, kako je rekao, "jako veliki broj građana" u mnogim naseljima koja su na udaljenim područjima, što "jako puno košta".

Župan Blaženko Boban je istaknuo kako su današnji ugovori iznimno važni jer su "smjer razvoja ruralnih područja" te županije u dalmatinskom zaleđu i na udaljenim otocima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!