Potpisano novo strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske

25.11.2021.

12:16

Autor: HRT/Hina/J.L.

Potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu

Potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu

Foto: HTV / HRT

Hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali su u Banskim dvorima Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose službenih Zagreba i Pariza. Poseban element današnjeg posjeta i nove faze odnosa današnje je potpisivanje kupoprodajnog ugovora o kupnji francuskih Rafalea, rekao je Plenković, nakon što je sporazum potpisali ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly.

Sporazum je potpisan nakon bilateralnog sastanka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i hrvatskog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Francuska i Hrvatska već su 2010. sklopile strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa s tom zemljom, najavljeno je.

Novim strateškim partnerstvom Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi Zagreba - ulazak u šengenski prostor i u eurozonu i članstvo Hrvatske u OECD-u.

Macron je na Pantovčaku nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Milanovićem kojim je počeo službeni posjet Hrvatskoj dao naslutiti da će Francuska dati podršku Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor.

Rekao je da će Pariz i Zagreb nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija, a "tu je i schengen".

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovini sljedeće godine.

Francuska potpora posebno je važna u svjetlu činjenice da je Francuska jedna od stožernih članica EU-a, ali i jedna od najutjecajnijih zemalja svijeta. To je jedina stalna članica Vijeća sigurnosti od zemalja EU-a, prva vojna i nuklearna sila Unije i sedmo svjetsko gospodarstvo.

Novo strateško partnerstvo sadržava i poglavlja o obrambenim pitanjima, gospodarskim odnosima, kulturnoj, znanstvenoj, akademskoj i administrativnoj suradnji.

Ideja novog strateškog partnerstva jest i da "Hrvatska postane privilegirani partner Francuske u ovom dijelu Europe", rekli su ranije izvori.

Macronov posjet Hrvatskoj događa se uoči francuskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a od 1. siječnja sljedeće godine, a 2022. aktualnog šefa države čekaju i predsjednički izbori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!