Potpisan sporazum o suradnji Možemo i SDP-a, dogovorene političke funkcije

16.06.2021.

12:35

Autor: P.F./HRT

Peđa Grbin i Tomislav Tomašević

Peđa Grbin i Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Sporazum o suradnji Možemo! i SDP-a, kojim je dogovorena većina u zagrebačkoj Skupštini, potpisan je u 13 sati. 

- Nakon vrlo konstruktivnog razgovora postigli smo dogovor i potpisali sporazum o programskoj suradnji odnosno koaliciji između Kluba Možemo i partnera i Kluba SDP-a. Sadržava 28 programskih ciljeva koje kao vladajuća većina u Gradskoj skupštini želimo i obećavamo postići u mandatu od četiri godine, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- To su ciljevi vezani uz teme obnove nakon potresa, transparentnosti i reforme gradske uprave, gradskih poduzeća, kulture, obrazovanja, socijalne i stambene politike, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, vodoopskrbe i odvodnje, prometa i tako dalje, naveo je.

- Osim programskih ciljeva sporazum sadržava i dogovor oko političkih funkcija u gradskoj skupštini. Mjesto predsjednika pripast će SDP-u, a dva potpredsjednika pripast će Možemo i partnerima. Dogovorili smo i predsjednička mjesta u 18 odbora - 14 će pripasti Možemo i partnerima, a četiri SDP-u, objasnio je.

- Imamo i godišnje vrednovanje programskih ciljeva, tako da možemo pratiti dinamiku ostvarenja, naglasio je.

- Budući da su bili jako dobri razgovori i imamo jako puno kompatibilnosti između naših programa, očekujem da ćemo imati dobru suradnju. Zagrebu je potrebna stabilna većina s obzirom na izazove i promjene koje moramo napraviti. Vjerujem da će se održati stabilna većina do kraja mandata. Sutra ćemo uspješno konstituirati Gradsku skupštinu izborom predsjednika, rekao je Tomašević.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je ovaj sporazum zalog za budućnost.

- Zagreb je u bremenitim problemima i treba ih odmah početi rješavati. Probleme se ne može rješavati ako izabrani gradonačelnik, koji je dobio veliko povjerenje građanki i građana, neće imati mogućnost da njegovi prijedlozi imaju čvrstu potporu u Gradskoj skupštini, rekao je Grbin.

- Naša lokalna samouprava počiva na 2 stupa. Jedan stup je izabrani načelnik, gradonačelnik ili župan. Drugi stup je predstavničko tijelo, a u Zagrebu je to Gradska skupština. Ovime smo osigurali da ovaj drugi stup funkcionira. Time sam jako zadovoljan, a još više sam zadovoljan činjenicom da su pregovori i razgovori protekli u nevjerojatno konstruktivnoj atmosferi, naši su programi kompatibilni i zato smo lako našli zajednički jezik oko toga što će biti naši prioriteti, dodao je.

Naglasio je da je SDP-u posebno bitni prioriteti, uz one koje je naveo Tomašević, uvođenje gradske riznice i osigurati internetsku platformu koja će omogućiti da svi oni koji vide nepravilnosti u funkcioniranju gradske uprave, prije svega korupciju, imaju se gdje obratiti i započeti procese koji će tu korupciju otkloniti.

- Sporazum je zalog za buduće funkcioniranje grada Zagreba i ovaj sporazum Zagrebu osigurava da se sljedeće 4 godine počne transformirati na način kao što smo to mi u SDP-u i kolege u Možemo govorili tijekom kampanje. Ovo je prvi korak, a posao nas čeka od sutra, završio je Grbin.

Na pitanje novinara o reakciji na prijavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa protiv gradonačelnika Tomaševića, Grbin je rekao kako je zanimljivo da je ono reagiralo na temelju članka za koji je praktički jučer tražilo da se briše iz zakona.

- Uz sve dužno poštovanje prema Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu i odličnom poslu koji rade u brojnim drugim sferama, ovo nije zadaća Povjerenstva ovo je zadaća zakonodavstva, rekao je.

Pozvao je Vladu da se izmjeni zakon kroz Sabor u najkraćem mogućem roku i da se jasno izmjene pravila.

Grbin je potvrdio kako će predsjednik Gradske skupštine  biti Joško Klisović.

I Tomašević je komentirao otvaranje predmeta o njemu zbog imenovanja uprave ZG holdinga.

- Moja odluka je pravno valjana. Skupština nije konstituirana, bilo je potrebno hitno djelovanje. Radi se o uvriježenoj dosadašnjoj praksi. Poštujem rad povjerenstva, međutim mislim da su sada pogriješili. Obrazložit ćemo sve argumente u postupku koji očekujemo i vjerujem da će to biti riješeno, rekao je Tomašević.

Smatram da je tumačenje povjerenstva direktno u suprotnosti sa zakonom o lokalnoj samoupravi, dodao je.

A jutros je u Zagrebačkom holdingu obavljena primopredaja, nakon što je djelomično imenovana nova Uprava, na čijem će čelu biti Nikola Vuković.

- Upozorili smo ih što treba riješiti u kratkoročnom razdoblju, što treba riješiti dugoročno. Predali smo gradonačelniku izvješće u radu, ja sam predala izvješće o radu u cijelom svojem mandatu. Ne očekujem da će sada biti nekakvih naglih, drastičnih  poteza, niti ima nekavih situacija koje gore, rekla je bivša predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!