15:35 / 18.09.2019.

Autor: P.F./HRT

Potpora članova HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oporba je otvorila one teme koje je htjela, a pozicija je željela pokazati, što se možda i ne vidi dobro, sva postignuća u radu ministarstava, kazao je.
Premijer Andrej Plenković nakon aktualnog prijepodneva ocijenio je da je ono proteklo dosta smireno. Oporba je otvorila one teme koje je htjela, a pozicija je željela pokazati, što se možda i ne vidi dobro, sva postignuća u radu ministarstava, kazao je.

Odgovarajući na pitanja novinara o eventualnim pravilima članovima HDZ-a u vezi s kampanjom za predsjedničke izbore, Plenković je rekao da ne vidi da je to nešto što bi trebalo posebno regulirati.

- To je zdrav razum. Ako imate izbore, imate kandidate i ako ste ozbiljna velika stranka, onda se ponašate koherentno. Nisu to stvari koje treba crtati, dodaje.

Plenković: Očekujem da svi iz HDZ-a budu odgovorni u predsjedničkoj kampanji

Predsjednik HDZ-a poručio je da očekuje da svi iz HDZ-a budu racionalni, odgovorni i konstruktivni i u predsjedničkoj kampanji i na izborima.

Nije izravno odgovorio može li najava kandidature Mire Kovača za predsjednika HDZ-a štetiti predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović. Samo je poručio da se svatko sad treba fokusirati na predsjedničke izbore.

Kazao je i da je upoznat s održavanjem okruglog stola zagrebačke HVIDR-e na kojoj je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava govorio o mogućim 'crnim labudovima' unutar HDZ-a ako se ne poštuju njihovi stavovi koji se vežu uz srpsku nacionalnu manjinu. Dodao je da nema detaljnu informaciju što je ondje bilo pa mu je teško komentirati. Istaknuo je da s Penavom non-stop razgovara te da se njegova Vlada trudi pomoći njemu, Vukovaru, Vukovarcima, što Penava najbolje zna.

Što se tiče mogućeg novog prosvjeda u Vukovaru na obljetnicu prošlogodišnjeg, 13. listopada, Plenković je kazao da mu je poznato da će biti neki događaj, ali nema sve detalje i ne zna hoće li imati karakter prosvjeda.

Današnju izjavu saborskog zastupnika HDZ-a Steve Culeja da on ima svog kandidata za predsjednika, Plenković je popratio riječima da to nije vidio i treba provjeriti jer nije s njim razgovarao o tome budući da je bio na 'aktualcu'.

- Imate predsjednika stranke, imate tijela stranke, vodstvo stranke, zacrtanu politiku koja postiže rezultate, koja je racionalna, normalna, dobra za HDZ i društvo i mislim da nakon tri godine mandata onaj tko hoće vidjeti fakte, vidi. 
Tko ih ne želi vidjeti, neće ih nikada vidjeti. Prema tome, poruku smo poslali svima, ona ne može biti jasnija. Očekujem da svi budu racionalni, odgovorni i konstruktivni i u kampanji i na izborima, apelirao je čelnik HDZ-a.

Za one u stranci koji tu poruku ne žele čuti, Plenković je uzvratio da "misli da skoro nitko od HDZ-ovaca iz Sabora nije nedostajao na 30. obljetnici HDZ-a".

- Oni koji su tada svojim sofisticiranim političkim radarima i filterima vidjeli odjek rečenice da se podrži Kolinda Grabar-Kitarović i aplauz 2000 ljudi, mislim da im je malo lakše opredijeliti se, kazao je Plenković.

Potpora Kolindi Grabar-Kitarović

Članovi HDZ-a u Saboru su komentirali i potporu stranke predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u utrci za novi predsjednički mandat, te stanje u HDZ-u.

Davor Ivo Stier rekao je da svaki član mora pridonijeti u sljedećem razdoblju, dok je Josip Đakić novinarima odgovorio na pitanje hoće li HVIDR-a poduprijeti aktualnu predsjednicu.

- Imaju pravo i naravno ako hoćete i obvezu svaki dati svoj doprinos za jačanje stranke  u ovom izbornom ciklusu za pobjedu i na predsjedničkim izborima. Kada dođu unutarstranački izbori 2020. da iz tih izbora izađemo još jači, rekao je Stier.

Đakić je rekao što će sugerirati članovima HVIDR-e oko podrške Kolindi Grabar-Kitarović.

- Pa ja ću im sugerirati, da bez obzira što smo imali određenih trzavica poslije Vučića, da ipak je ona jedini kandidat koji zadovoljava standarde i uvjete i koja može i dalje biti na čelu Hrvatske, rekao je Đakić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!