17:19 / 18.01.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Potpora vladajuće većine ministru Horvatu, dinamikom obnove nisu zadovoljni

Darko Horvat i Branko Bačić

Darko Horvat i Branko Bačić

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Stranke vladajuće većine dale su potporu ministru graditeljstva i državne imovine Darku Horvat, a na sastanku je zaključeno da nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom obnove te da je nužno utrošiti sav novac odobren Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU.

Oporba traži Horvatovu smjenu nezadovoljna brzinom obnove potresom razrušenih područja, a on je nakon sastanka u Banskim dvorima rekao kako je svima želja da obnova bude brža i dinamičnija te da je pravo oporbe da traži njegovu smjenu.

- Što u ovom trenutku oporba i može. Na to ima pravo, a tako dugo dok postoji povjerenje premijera koji me i pozvao da se bavim ovim poslom, ja ću se njime i baviti, rekao je Horvat u izjavi novinarima po završetku trosatnog sastanka.

Siguran je, rekao je, da ima povjerenje premijera da sve one ljude koji danas nisu u adekvatnom smještaju što prije vrate u njihove domove, a isto tako da onemogući povrat novca dodijeljenog Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti.

- Oznojili smo se jako dobro da bismo taj novac priskrbili Hrvatskoj i nećemo dozvoliti povrat bilo kojeg eura u Bruxelles, rekao je.

Vladajuća će koalicija, potvrdio je, imati zajednički nastup u njegovu obranu.

Bit će zajedničkog nastupa, budite bez brige, rekao je te potvrdio da je na sastanku koalicije dobio potporu što će se, siguran je, vidjeti i sutra u Saboru na 'aktualnom prijepodnevu'.

Iz dana u dan obnova je sve vidljivija, iz dana u dan dinamika raste i iz dana u dan sve je manje problema koji nam stoje na putu pravoj, ozbiljnoj, dinamičnoj obnovi, dodao je.

Na pitanje novinara rekao je i da rokovi u kojima Hrvatska treba utrošiti novac koji dobiva iz Fonda solidarnosti za obnovu "nisu sveto pismo".

Bačić: Vladajuća većina daje potporu Horvatu

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić naglasio je da ministar Horvat ima potporu stranaka vladajuće većine, a na sastanku je zaključeno kako nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom i intenzitetom obnove.

Jedan od prioriteta je na koji način ubrzati aktivnosti na sanaciji posljedica potresa, rekao je Bačić te dodao da je ministar Horvat zadužen da jasno predstavi sve aktivnosti, s jasnim pokazateljima, koliko je u proteklom razdoblju napravljeno u obnovi i što slijedi.

Zatražili smo da se obnova ubrza i da se ni jedna lipa iz Fonda koje su proslijeđene Hrvatskoj, ne vrate u Bruxelles, nego da se do roka koji je predviđen 17. lipnja ove godine za 'zagrebački potres' i kraj lipnja iduće godine za 'petrinjski potres' - doista i utroše i da u najkraćem roku stradali dobiju smještaj, naglasio je Bačić.

Referirajući se na kritike oporbe, posebno se osvrnuo na "strelice o sporosti" iz Grada Zagreba podsjetivši da je upravo Grad operativno tijelo u realizaciji projekata obnove javnih zgrada te rekao kako bi bilo dobro "priupitati što su oni kao operativno tijelo napravili da bi pospješili utrošak sredstava koja su odobrena iz Fonda solidarnosti".

- Mi ne napadamo nikoga, mi mislim da je ovo projekt svih nas, neovisno o tome tko je nositelj pojedinog projekta i segmenta obnove. I da se ovdje, preko leđa naših sugrađana, političke opcije i institucije nema potrebe, dapače, nedopustivo je i skandalozno, prepucavati, ocijenio je.

Bačić je naglasio daje vladajuća većina stabilna, a na sastanku se razgovaralo i o mjerama koje poduzima Stožer civilne zaštite u sprječavanju daljnjeg širenja COVID-19, o zaduženjima koja su dobila resorna ministarstva kako bi se donio paket mjera za ublažavanje podizanja cijene energenata, a razgovaralo se i o rezultatima Popisa stanovništva 2021. i mjerama koje se poduzimaju kako bi se smanjila depopulacija u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!