14:21 / 28.06.2021.

Autor: HRT

Potpredsjednik DIP-a na čelu Povjerenstva do izbora novog predsjednika Vrhovnog suda

Đuro Sessa

Đuro Sessa

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Svi potpredsjednici i članovi Državnog izbornog povjerenstva (DIP) odredit će 20. srpnja potpredsjednika DIP-a koji će obavljati dužnost predsjednika do izbora novog predsjednika Vrhovnog suda, a samim time i novog predsjednika DIP-a, izvijestio je DIP.

DIP je, pojašnjavajući način svojeg funkcioniranja nakon prestanka mandata predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, koji je po položaju i predsjednik DIP-a, precizirao kako je prema Poslovniku propisano da ako predsjednik DIP-a ne odredi potpredsjednika DIP-a koji ga mijenja, dužnost predsjednika DIP-a obavlja potpredsjednik kojeg izaberu potpredsjednici i članovi DIP-a.

U DIP-u podsjećaju da su svi potpredsjednici i članovi Povjerenstva položili prisegu pred predsjednikom Hrvatskog sabora te da dva potpredsjednika DIP-a iz redova sudaca imenuje Opća sjednica Vrhovnog suda.

Povjerenstvo dodaje da druga dva potpredsjednika i članove DIP-a imenuje Hrvatski sabor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!