Potpuna zdravstvena skrb za izbjeglice iz Ukrajine

20.04.2022.

08:27

Autor: HRT/IMS/V.G.

Justinija Steiner

Justinija Steiner

Foto: HTV / HRT

Prije tjedan dana Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nadogradio je sustav za prihvat i obradu računa za zdravstvene usluge koje liječnici pružaju osobama raseljenima iz Ukrajine. Na taj način imaju potpunu zdravstvenu skrb kao i hrvatski osiguranici bez obzira na to imaju li "zelenu kartu", odnosno jesu li pravno regulirali svoj status ili nisu. Više o tome Marija Matoš u Osijeku razgovarala je s ravnateljicom Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.


Kada izbjeglice iz Ukrajine dođu u Osijek u prihvatnom centru Jug II prvi pregled mogu obaviti u dežurnoj ambulanti.

- Od 0 do 24 dežuraju liječnici obiteljske medicine u tim s dvije medicinske sestre. Prilikom dolaska pacijente se pregleda, uzima se test na COVID-19, u slučaju pozitivnog testa idu u izolaciju. Popune obrasce o preboljenju zaraznih bolesti i o cijepljenju. Svrha te ambulante je sprječavanje i zaštita od širenja zaraznih bolesti, rekla je dr. Justinija Steiner.

Prema uputi ministarstva zdravstva sve osobe pod privremenom zdravstvenom zaštitom uz predočenje iskaznice stranca imaju pravo na zdravstvenu zaštitu putem liječnika obiteljske medicine, pedijatara, stomatologa i ginekologa.

- Oni imaju pravo na cijepljenje, testiranje i liječenje od COVID-a, kao i na cijepljenje protiv drugih zaraznih bolesti. Imaju pravo na uputnice i recepte za lijekove, govorimo o kroničnim pacijentima, odlaze u ljekarnu, a svi troškovi se pokrivaju iz državnog proračuna, objasnila je Steiner.

Ukrajinci koji se zadrže dulje imat će preporuku da odaberu svog liječnika.

- Za sada je preporuka da kronični pacijenti, kada krenu kod jednog liječnika, da se njemu i obraćaju, rekla je Steiner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!