11:06 / 30.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Potres izazvao štetu na tornjevima crkve u Sesvetama

Šteta na tornjevima

Šteta na tornjevima

Foto: Marijan Susenj / PIXSELL

U župi Svih svetih u Sesvetama od posljedica potresa s istočnog se tornja crkve odlomio križ i jabuka, dok su se na zapadnom tornju pomaknuli i sada stoje nakošeni, a sa svih strana tornjeva došlo je do puknuća, izvijestio je u petak Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Pukotine oko prozora, ističe, obuhvatile su cijeli opseg tornjeva, dok su zidovi popucali u punom presjeku zida.

Vrh istočnog tornja otpao je i visi na gromobranu, a konstrukcija je oštećena i destabilizirana na oba zvonika crkve, navodi Tiskovni ured i dodaje kako su nastale pukotine u uglovima prozora na sva četiri zida oba zvonika.

Došlo je, kako ističe, do horizontalnog pomaka nekoliko centimetara na oba zvonika te postoji opasnost od rušenja tornjeva u slučaju novog potresa pa se zato crkva ne smije koristiti.

Napominje kako je potres i unutar crkve izazvao manja puknuća na više mjesta.

Primjećene su, navodi, pukotine iznad ulaznog portala u crkvu, na dijelu zida crkvenog kora, na velikoj kupoli crkve te mjestimično iznad velikih monofora, odnosno na dnu velike kupole.

Luk prema pjevalištu ima vidljivo oštećenje u tjemenoj zoni, kao i luk ispred njega. Svod i zidovi kata sakristije imaju pukotina od potresa, ističe Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!