Potres magnitude 6,3 bio bi katastrofalan za Zagreb

22.09.2020.

19:09

Autor: Zrinka Grancarić/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Prošlo je točno pola godine od velikog potresa koji je pogodio Zagreb. Bio je najsnažniji u posljednjih 140 godina. Mnogi i dalje žive u strahu - otada je zabilježeno više od 2400 potresa. Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić objasnila je što bi potres magnitude 6,3 do 6,5 značio za Zagreb.
Prošlo je točno pola godine od velikog potresa koji je pogodio Zagreb. Bio je najsnažniji u posljednjih 140 godina. Oštećeno je više od 25 tisuća objekata, obnova će trajati godinama. Ozlijeđeno je 27 osoba, smrtno je stradala 15-godišnjakinja. Mnogi i dalje žive u strahu - otada je zabilježeno više od 2400 potresa. Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić u središnjem Dnevniku HTV-a objasnila je što bi potres magnitude 6,3 do 6,5 značio za Zagreb.

Nema stanovnika metropole koji ne zna gdje je bio tog 22. ožujka kada se dogodio potres, a svi koji su pratili HRT znaju i gdje je bila kolegica Zrinka Grancarić.

- Tog nedjeljnog jutra borili smo se s posljedicama potresa, prisjeća se Zrinka.

Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih
Od 22. ožujka do danas zabilježeno više od 2400 potresa

Žumberak, Medvednica, Kalnik, prekrasni krajolik koji okružuje Zagreb, omiljeno stjecište zaljubljenika u prirodu. No, to nije jedino što povezuje te tri planine i gorja. Povezuje ih i regionalni rasjed koji Zagreb i okolicu čini seizmički vrlo aktivnim područjem, na geološki složenom kontaktu triju velikih tektonskih jedinica - na sjeverozapadu Alpe, na istoku Panonski bazen, na jugu Dinaridi. Epicentar potresa 22. ožujka kao što je poznato bio je na području Markuševca.

Ključna priča odvila se na oko deset kilometara dubine. Istraživanje skupine hrvatskih znanstvenika pokazalo je da je za najjače prve udare ključan bio primarni tzv. navlačni rasjed, a za kasnije naknadne potrese sekundarni strmiji rasjed. Naime, uslijed naguravanja ili podvlačenja pojedinih tektonskih jedinica jednu pod drugu zemljina kora puca. Te pukotine odnosno rasjedi postaju izvori potresa, u ovom slučaju aktivirani dio Medvedničkog rasjeda.

Na površini epicentar, u podzemlju hipocentar. Ovo su dva ključna hipocentra koja su se dogodila tog jutra. U iduća 24 sata bilo je još mnogo manjih.

Od 1908. godine od kad se službeno bilježe potresi Zagreb se tresao više od  7000 puta.  9. studenoga 1880. u 7 i 33, dogodio se najjači potres dosad, magnitude 6.3, s epicentrom u Medvednici, oko mjesta Kašina i Planina. Oštećeno je više od 1700 kuća, prema nekim procjenama današnje vrijednosti oko 50 milijuna kuna. Brojni građani su odselili, u Beč, Graz, Maribor, Trst.

Vujović: Zagrepčani napuštaju centar, traže se tereni i kuće na periferiji
Tema dana: Što nakon donošenja Zakona o obnovi Zagreba i okolice


Među ostalim velika oštećenja pretrpjela je i stara zagrebačka katedrala, obnova je trajala slijedećih 20-ak godina. Nažalost, ponovno će se godinama, neki kažu i desetljećima, obnavljati zagrebačka prvostolnica, simbol prirodne katastrofe koja je glavni grad Hrvatske pogodila prije šest mjeseci.

Zagreb se tresao i noćas i jutros, prije dva dana potres magnitude 4.2 zatresao je Dalmaciju i Liku.

Šest mjeseci od velikog, dva manja potresa u Zagrebu
Potres u Dalmaciji jačine 4.2 po Richteru!


Što se događa u ovom trenutku za Dnevnik HTV-a otkriva voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić.

- Mi smo već istog dana kada se potes dogodio predvidjeli da će se Zagreb "tresti" još 6 mjeseci do godine dana. Ne možemo točno predvidjeti koliko će točno trajati ti after šokovi, odnosno naknadni potresi. Oni su uobičajeni nakon ovako jakog potresa magnitude 5,5 po Richteru. Međutim ono na što seizmologija nema odgovora jeste hoće li se među njima dogoditi neki jači. Ne možemo predvidjeti u kojem će se vremenskom razmaku ti naknadni potresi događati, možemo samo reći da će ih biti jako puno, rekla je Ivančić.

Za procjene da bi najjači potres koji bi mogao pogoditi Zagreb mogao biti snage 6,5 po Richteru kaže da se temelje na iskustvu seizmologa i na najvećem potresu zabilježenom 1880.

- Potres koji je pogodio Zagreb 1880. bio je magnitude 6,3. U to doba nije bilo seizmografa koji bi točno izmjerio magnitudu potresa. Potres iz ožujka je ustvari najjači potres u Zagrebu koji su zabilježili seizmološki instrumenti. Osim povijesnih činjenica prognoze se temelje i na geografskim specifičnostima ovog područja, odnosno na rasjedima koje ste spomenuli, objašnjava.Objasnila je i što bi potres magnitude 6,3 do 6,5 značio za Zagreb.

- Bio bi to puno, puno gori scenarij od onog što smo imali u ožujku. Sasvim je sigurno da bi bilo puno više žrtava, puno više razrušenih kuća, pogotovo u centru grada gdje su zgrade stare i nisu protupotresno građene. Za sve zgrade koje nisu protupotresno građene taj bi potres bio gotovo katastrofalan, ustvrdila je.

Ivančić: Postoje vremena kada je seizmološka aktivnost pojačana

Kaže kako seizmolozi već 6 mjeseci skupljaju podatke.

- Voljeli bi da ih imamo više, da imamo još vie instrumenata koji su zabilježili još više podataka jer ti podaci nose znanje i poznavanje onoga što je ispod Zagreba. Što više podataka imamo možemo utvrditi gdje se nalaze rasjedi, koja je dinamika među njima, kaže Ivančić. 

Ističe da se naša zemlja nalazi na seizmološki aktivnom području.

- Zagrebačko područje je seizmološki aktivno područje, riječko također. Što više idemo prema jugu, prema Dubrovniku, ta aktivnost raste, rekla je.

Kaže da su potresi koji se na našem području događaju uobičajena seizmološka aktivnost.

- Seizmološka aktivnost nije uvijek jednaka, nema pravila u vremenskom nizu kada će se dogoditi jača, a kada slabija seizmološka aktivnost. Postoje vremena kada je jednostavno seizmološka aktivnost pojačana, objasnila je Ivančić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!