20:48 / 19.06.2020.

Autor: T.V./HRT

Potres od 2,4 prema Richteru zatresao Markuševac

Foto: Seizmološka služba RH

Foto: Seizmološka služba RH

Foto: - / -

Večeras u 20:24 h seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su još jedan slabi potres s epicentrom u zagrebačkom Markuševcu.
Večeras u 20:24 h seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su još jedan slabi potres s epicentrom u zagrebačkom Markuševcu.

Magnituda potresa iznosila je 2,4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III  (tri) stupnjeva EMS ljestvice.

Prema dosadašnjim informacijama, potres se osjetio u Zagrebu.

● Potres u Zagrebu unutar deset najjačih
• PREGLED: Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano. Umjeren potres magnitude 3.2 prema Richteru koji je pogodio Zagreb 23. travnja, bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili grad i okolicu.

Štete od potresa iz ožujka oko 86 milijardi kuna

Zagreb se suočava s posljedicama snažnog potresa. Radi se o oštećenjima na oko 25.000 zgrada. Procijenjena vrijednost ukupne štete iznosi otprilike 86 milijardi kuna odnosno više od 11,5 milijardi eura. Radi se o metodologiji Svjetske banke.

Po objavljenim podacima Seizmološke službe, dosad je zabilježeno više od 1000 naknadnih potresa od kojih je nešto više od 150 bilo oni koje su osjetili građani (magnitude iznad 1,3), dok su seizmografi zabilježili još mnoge magnituda manjih od 1,3.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!