Potresi - iz minute u minutu

20.01.2021.

07:14

Autor: Dnevnik, Vijesti/IMS/B.A./HRT

default error photo
Tijekom noći zabilježeni su slabiji potresi na području Banovine. Na nekim su se mjestima pojavila i klizišta.
U potresom pogođenim dijelovima Sisačko-moslavačke županije protekao je još jedan dan u saniranju posljedica razaranja. Od jučer ujutro nije bilo snažnijih podrhtavanja tla, ali je dan, nažalost, obilježila je tragedija. Tijekom radova na obiteljskoj kući u Sisku došlo do urušavanja zida uslijed čega je poginuo 23-godišnji muškarac.

➡️ Je li predavanje zahtjeva za obnovu prekomplicirano?
➡️ Otvoreno o Vladinu planu obnove Banovine
➡️ Bačić i Bauk o polemikama obnove Banovine  
➡️ Žurno se postavljaju seizmografi - Kuk: Potresi magnitude 3 su normalni 


➡️ Statičarima svaki novi potres uzrokuje dodatnu štetu, a tek kada se svi objekti pregledaju krenut će obnova za koju se građani nadaju da će biti puno brža od one kroz koju su već prošli. Posao će im olakšati i nova aplikacija za unos podataka. Opširnije 

➡️ Današnja tragedija u Sisku upozorenje je za sve one koji se ovih dana nalaze na krovovima i sami pokušavaju sanirati štetu nakon potresa. Mijo Brlečić, zapovjednik vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, izrazio je sućut obitelji stradalog muškarca.

- Vatrogasci su u ovom potresu potpora svima onima koji rade na visini. Upozoravam sve one koji nastavljaju rad na visinama da budu oprezni. Uvijek smo tu da pomognemo građevinskim tvrtkama za rad na visini, dodaje Brlečić.

➡️ Uz smirivanje podrhtavanja tla, ključno za ovo područje bit će i povratak stanovništva u neku normalnu kolotečinu. Gradski čelnici Petrinje vjeruju  da bi uskoro na tom području moglo biti 150 kontejnera. Sto bi ih bilo iskorišteno kao stambeni objekti, a 50 u gospodarske svrhe, kazao je novinar HTV-a Mladen Sirovica za središnji Dnevnik HTV-a.

➡ Bivša Gavrilovićeva škola za mesare danas je donirana Srednjoj školi Petrinja zajedno sa zemljištem za buduće igralište i sportsku dvoranu.

➡ Odjel za plućne bolesti Specijalne bolnice za kronične bolesti u Petrinji preselio se u bivši bolnički restoran jer ta zgrada ima zelenu naljepnicu pa je sigurna za korištenje, ali ju je trebalo prenamijeniti, u čemu su pomogle dvije općine Karlovačke županije, Vojnić i Krnjak. Opširnije

➡️ Građani Siska čiji su domovi dobili crvenu oznaku smješteni su u neko od četiri kontejnerska naselja. Volonterka Crvenog Križa Jasmina Ranić Mušćo kaže da je u kontejnerskom naselju smješteno 22 ljudi te kako imaju slobodnih još sedam kontejnera. S njom je za Regionalni dnevnik razgovarala novnarka HTV-a Jelena Bokun.  Opširnije

➡️ Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javio Mladen Sirovica, prema posljednjim informacijama oštećenih je objekata nešto više od 36.000, dok ih je pregledano oko 20.000.

To su ipak nešto niži brojevi nego posljednjih dana zato što je dobar broj objekata prijavljen dvostruko, pa i višestruko, zbog čega je iz evidencije izbrisano više od 2200 objekata. Tu je i niz gospodarskih objekata koji se neće obnavljati po istom principu kao stambeni.

➡️ Prema ranije objavljenim informacijama pregledano je više od 18.648 objekata, a crvenu naljepnicu ima njih 2358. Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 220 objekata. Privremeno neuporabljivo, potreban detaljan pregled 1925, privremeno neuporabljivo, potrebne mjere hitne intervencije 2293, uporabljivo bez oštećenja: 486, uporabljivo bez ograničenja 4282 i uporabljivo s preporukom o postupanju 7084.

➡️ Statičari na potresom pogođenim područjima imaju pune ruke posla koji bi trebala ubrzati nova aplikacija, predstavljena danas u Petrinji.

- Aplikacija je napravljena za Stožer, da može u realnom vremenu donositi odluke, da može biti informiran o svim sastavnicama Stožera koje sada funkcioniraju, i svakim danom se nadopunjuje sa svim podacima koji su još potrebni, koji će se svakim danom dodavati kao novi elementi, rekao je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek. Dodao je kako će se podaci u aplikaciji moći koristiti i u drugim aplikacijama, poput one vezane za obnovu, koja će također biti napravljena.

- Ovi podaci su dragocjeni za sve nas i nalaze se u državnom oblaku, nalaze se u državnom sustavu, tako da ih država može koristiti za svoje potrebe, rekao je Šantek. 


➡️  Zaklada Solidarna zatražila hitno oslobađanje plaćanja PDV-a za sve stradale koji se sami zbrinjavaju nakon potresa, kao i za organizacije koje obavljaju humanitarne djelatnosti. Opširnije

➡️ Mesna industrija Gavrilović Srednjoj školi Petrinja donirat će zgradu za izgradnju nove škole, kao i zemljište gdje će biti igralište i sportska dvorana.

➡️ U Glini su danas na teren izašle službe koje su provjeravale kakva su oštećenja, u kakvom je stanju vodoopskrba...

- Cilj nam je da ispitamo kompletno ovaj dio grada. S obzirom na potrese, ima oštećenja na cjevovodima, tako da nam je cilj prvo detektirati gdje su curenja, a potom imamo ekipe koje će doći raditi interventni iskop, sanacije i popravke, rekao je Jurica Kovač iz Vodovoda Glina.

➡️ Stanovnici četiri grada i 10 općina Sisačko-moslavačke županije, te dvije općine Zagrebačke županije bit će od siječnja do kraja ožujka oslobođeni plaćanja troškova električne energije i pristojbe HRT-u i to bez obzira na stupanj pretrpljene štete. U Sisačko-moslavačkoj županiji to su gradovi Petrinja, Glina, Sisak i Hrvatska Kostajnica, te općine Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica i Martinska Ves. U Zagrebačkoj županiji tih su obveza oslobođeni stanovnici općina Pokupsko i Kravarsko.

➡️ Deset tegljača napunjenih raznim građevnim materijalom, kojega je u zajedničkoj akciji doniralo 18 privatnih tvrtki iz pet općina u BiH, krenuli su u srijedu ujutro prema potresom pogođenom području u Hrvatskoj. Opširnije

➡️ Premijer Andrej Plenković, predstavljajući u srijedu u Saboru izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, istaknuo je kako će Vlada učiniti sve da pomogne ljudima te da je otvorena za konsenzus kako bi rješenje bilo dugoročno i održivo. Opširnije

➡️ Hrvatska biskupska konferencija (HBK) odlučila je, nakon već realizirane donacije od 7 milijuna kuna za neposrednu pomoć stradalima u potresu, izdvojiti još 10 milijuna kuna za pomoć stradalim župama Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije. Opširnije

➡️ I prije formalne rasprave o izmjenama zakona o obnovi od potresa koje je predložila Vlada, dio oporbenih saborskih klubova u srijedu je kritizirao te izmjene tvrdeći da su kontradiktorne te izražavajući bojazan da će ostati samo mrtvo slovo na papiru. Opšrinije

➡️ S teleoperaterima je dogovoreno da pojačaju mobilni signal na potresom pogođenim dijelovima Sisačko-moslovačke županije kako bi učenici mogli nesmetano pratiti online nastavu. Opširnije

➡️ Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat jutros je u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada rekao da postoji vrlo velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa. Opširnije

➡️ Potpredsjednik Vlade Boris Milošević u HTV-ovom je središnjem Dnevniku jučer rekao da je do sada na potresom pogođenom području prijavljeno malo manje od 45 tisuća oštećenih objekata, a pregledano ih je oko 22 tisuće.

➡️ U obnovi potresom razrušenih područja treba odlučiti i prema kojem će se konceptu obnova raditi. Rješenje bi trebala biti klasična i montažna gradnja kuća, uz većinsko sudjelovanje hrvatskih tvrtki, struke i znanosti. Nakon sastanka sa stručnjacima, ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je kako ne zna još točno kada će obnova početi te da će konačne odluke donijeti politika, ali prema strogim uputama struke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!