11:24 / 13.05.2020.

Autor: HRT/Blanka Uzelac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Potresi kod Rijeke i Crikvenice, građani su istrčali iz kuća

Arhivska fotografija, Nel Pavletic/PIXSELL

Arhivska fotografija, Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U trenutku potresa mještani nisu bili sigurni radi li se doista o potresu ili o radovima na cesti. Međutim, svejedno su vrlo brzo istrčali iz svojih kuća.
Hrvatska Seizmološka služba zabilježila je prilično jak potres magnitude 3.9 prema Richteru, s epicentrom 10 kilometara sjeverozapadno od Crikvenice. Potres se dogodio u 11 sati i 9 minuta. Intenzitet u epicentru bio je V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

U trenutku potresa mještani nisu bili sigurni radi li se doista o potresu ili o nekim radovima na cesti. Međutim, svejedno su vrlo brzo istrčali iz svojih kuća. Potres se najviše osjetio u Jadranovu, Crikvenici i mjestima iznad Jadranske magistrale - Driveniku i Triblju, a malo slabije na otoku Krku i u Rijeci.

- Znamo da smo na trusnom području i da potresi kod nas nisu nepoznanica, nisu nešto što se ne događa. To vidimo i po onom potresu od 22. ožujka, vidimo i po Stonskom potresu. Međutim, ovo su na svu sreću slabiji potresi koji ne nanose štete ni žrtve i to, dok su takvi - dobro je, kaže zamjenik rukovoditeljice Seizmološke službe PMF-a Tomislav Fiket. Centar za obavješćivanje 112 nije primio nijednu dojavu o šteti.

Epicentar je u zaleđu Crikvenice, koje je manje naseljeno pa ne bi trebalo biti štete, istaknuli su hrvatski seizmolozi. Načelnik tog crikveničkog Stožera Civilne zaštite, Veselko Mutavgić rekao je da su kontaktirali sve dežurne službe, kao što su vatrogasci, policija, komunalne tvrtke i drugi, te da nitko od njih zasad nije primio dojave o šteti na objektima, niti je zatražena neka intervencija. Dodao je kako misli da nije bilo panike među građanima.

I načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić potvrdio je da je provjerom na broju 112 utvrđeno da zasad nije bilo poziva s prijavom štete pa se pretpostavlja da štete od današnjeg potresa u zaleđu Crikvenice nije ni bilo.

Potres kod Rijeke

Tlo u Hrvatskoj ponovno je podrhtavalo. Europsko-mediteranski seizmološki centar izvijestio je da je u 9 sati i devet minuta potres magnitude 3,4 prema Richteru pogodio šire riječko područje. Epicentar je bio 30-ak kilometara istočno od Rijeke. Zasad nema dojava o šteti. Osjetio se oko 11 sati, objavili su.

-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!