18:42 / 08.09.2020.

Autor: Višnja Ružojčić/Davor Kustor/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Potresna ispovijest zlostavljanih logoraša: apel protiv zaboravljanja žrtava

-

-

Foto: - / -

Stogodišnja utvrda zaštićeni je spomenik najviše kategorije i za malu općinu njezina je obnova prevelik zalogaj. Ne mogu se čak prijaviti ni za europski novac. Ali može država.
Zaklada Sunčica i udruga Žene u Domovinskom ratu - u Staroj su Gradiški uputile apel protiv prešućivanja i zaboravljanja žrtava seksualnog zlostavljanja u tamošnjem logoru. Traže kažnjavanje zločinaca, ali i da se potpuno devastirano zdanje logora napokon uredi kao mjesto stradavanja u vrijeme obrane zemlje.

Pred samicom broj deset u kojoj je 91. provela deset paklenih dana - Ana se slomila.

- Ovdje je završio moj život od trideset godina. Ja više od 30 g. nisam ni muško ni žensko, rekla je bivša logorašica Ana Popović.

Iz obližnjih je Gređana, sela s većinskim srpskim stanovništvom. Kad je okupirano, zatočili su je susjedi. Pretrpjela je strahote. Jednu večer, priča, cimerica ju je pronašla u nesvijesti.

- Kaže da me našla u lokvi krvi. Ja sam svu krv izgubila, iskrvarila sam  počeli su komadi iz mene izlazit, dodala je Ana.

U logoru je seksualno zlostavljan i Ivica Magdić, hrvatski branitelj. Zatvoren je bio oko mjesec dana.

- Bile su to grozote koje uopće ne može zamislit da čovjek čovjeku može raditi, naglasio je bivši logoraš Ivica.

Oboje su prvi put došli u mjesta svojeg stradanja. Apeliraju da se žrtve ne zaborave, zločin kazni, a bivši logor obnovi.

- On je potpuno obrastao i propao i zaista, kao da se svim sredstvima zatire mjesto patnje i stradanja ljudi, istaknula je predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Marija Slišković.

- Ovdje ima toliko priča  različitog karaktera da ne bi bio problem napraviti memorijalno područje Stara Gradiška koje bi pričalo priču o svim totalitarnim režimima na ovom području, dodao je načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić.

Stogodišnja utvrda zaštićeni je spomenik najviše kategorije i za malu općinu njezina je obnova prevelik zalogaj. Ne mogu se čak prijaviti ni za europski novac. Ali može država.

- Država je dužna i država je spremna ovo učiniti mjestom pijeteta koje i zaslužuje. Osobno ću prenijeti kome mogu i moram, kazala je pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić.

Jer danas izgleda uistinu sramotno. Kroz logor je 91. prošlo više od tisuću zatočenika. Dostojno obilježavanje mjesta stradanja najmanje je što im država može dati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!