16:05 / 26.11.2018.

Autor: N.L.G./HRT

Potresne ispovijesti bivših ovisnika koji grade novi život

-

-

Foto: - / -

Liječe se u kući u šumi, na osami, gdje nema signala za mobitel ni interneta.
Osim što su na liječenju od ovisnosti, 30-ak muškaraca dvadesetak kilometara od Okučana, u kuću u šumi, na osami, gdje nema signala za mobitel ni interneta, pripremaju se da jednoga dana, kada se vrate u svoju sredinu, mogu raditi i samostalno živjeti. 

Njihove su ispovijesti potresne. "Moja ovisnost je graničila s abnormalnošću", kaže nam Goran Kelava. Željni su znanja i nije im teško učiti. "Nove vještine za nove životne izazove" projekt je koji se provodi u dvije terapijske zajednice. Oni su budući građevinski radnici, pekari, kuhari...

Svaki od njih došao je sa svojom pričom, s istim ciljem. Vilim Grgić srednjoškolski je nastavnik u Pakracu i u zajednicu dolazi kako bi liječene ovisnike podučavao teoriji suhe gradnje. Suzana Horvat Kutle, ravnateljica Doma za ovisnike Terapijske zajednice Susret, kažu kako su zanimanja kojima ih podučavaju procijenjena na lokalnoj razini kao tražena, ona zanimanja uz koja će vrlo lako naći posao u Hrvatskoj, ali ako i odluče otići.

Teoriju koju nauče odmah primjenjuju i uskoro ih čeka završni ispit. Priča Nataše Ledić Grgurić, emisija Labirint.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!