17:17 / 14.11.2019.

Autor: HRT

Potresno svjedočanstvo Branka Lustiga u "Latinici" 1994. godine

-

-

Foto: - / -

Preminuo je istaknuti filmski producent Branko Lustig, prvi Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen dvjema filmskim nagradama "Oscar".
Istaknuti filmski producent Branko Lustig, prvi Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen dvjema filmskim nagradama "Oscar", preminuo je u 88. godini.

- Večer posvećena Branku Lustigu
- Preminuo Branko Lustig
- "Schindlerova lista"na Prvom programu u 20.35 

Tijekom Drugoga svjetskog rata bio je u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen.

Gostovao je u emisiji Denisa Latina, "Latinica” 1994. godine te je na pitanje kako se osjeća kada se danas vraća u logore u kojima je bio, Lustig je odgovorio kako je apsurdno, ali osjeća glad.

Dobio je Orden kneza Trpimira, za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske, tjedan dana nakon dobivenog Oscara za Schindlerovu listu. Rekao je kako je Oscar svjetska nagrada, a Orden kneza Trpimira za njega je velika stvar. Za njega, kako je rekao, ova nagrada znači više nego Oscar.

- Ja tu noć kada sam dobio ovu nagradu, prilikom koje se predsjednik Franjo Tuđman ispričao židovskom narodu, nisam mogao spavati zato što je ta isprika možda i važnija od samog odlikovanja. Zahvalan sam predsjedniku Tuđmanu što je to rekao i to će pomoći Hrvatskoj puno više nego što bilo tko misli, naglasio je Lustig u emisiji "Latinica” 1994. godine. Cijeli razgovor pogledajte na YouTube kanalu HRT-a.


Aleksandru Stankoviću, 2009. godine u emisiji "Nedjeljom u 2”, Lustig je rekao koliko dobar producent zarađuje, kako se nosi sa slavom, koliko voli Zagreb i Hrvatsku. Emisiju "Nedjeljom u 2” u kojoj je gostovao Branko Lustig pogledajte na YouTube kanalu HRT-a.


Magazin The Daily Beast , na listu 50 najvećih hollywoodskih producenata svih vremena stavio je Branka Lustiga na visoko 29. mjesto. Rekao je kako je tajna njegovog uspjeha u marljivosti, ali je također imao i sreće. O tome kako je sniman film "Gladijator", razgovarao je s Nevenom Rendeli u emisiji "Subotom ujutro” 2014. godine. Emisiju pogledajte na YouTube kanalu HRT-a.


Lustig je blisko je surađivao s uglednim redateljima Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, a producirao je velik broj priznatih i nagrađivanih filmova, npr. "Pad crnog jastreba", "Hannibal", "Kraljevstvo nebesko", "Američki gangster"...

Dva filma iz toga razdoblja - "Schindlerova lista" i "Gladijator" donijela su mu nagrade Oscar i BAFTA. Njegov rad na mini-seriji "Drug Wars: The Camarena Story" okrunjen je nagradom Emmy. Svog Oscara za "Schindlerovu listu" 2015. donirao je Muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

Lustig je niz godina bio aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Jedan je od inicijatora USC Shoah Foundation, zaklade posvećene izradi audiovizualnih intervjua s preživjelima i svjedocima holokausta.

Od 2008. godine bio je predsjednik Festivala tolerancije - JFF Zagreb, do prije nekoliko godina poznatog pod nazivom Festival židovskog filma, koji se svake godine organizira u Zagrebu, ali i u gradovima nekoliko drugih država regije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!