Potrošači će moći podnositi predstavničke tužbe za zaštitu prava

08.02.2023.

13:33

Autor: HRT/V.G./Hina

Potrošači će moći podnositi predstavničke tužbe za zaštitu prava

Potrošači će moći podnositi predstavničke tužbe za zaštitu prava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vlada je sa sjednice u srijedu u Sabor poslala prijedlog zakona o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača, u kojemu se sukladno EU-ovoj smjernici uređuju pravila parničnog postupka o povredama prava potrošača iz brojnih područja.


Vlada je sa sjednice u srijedu u Sabor poslala prijedlog zakona o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača, u kojemu se sukladno EU-ovoj smjernici uređuju pravila parničnog postupka o povredama prava potrošača iz brojnih područja.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se u vladinom prijedlogu uređuju pravila parničnog postupka u kojemu se odlučuje o povredama prava potrošača iz brojnih područja - od općih prava potrošača, prava putnika, zaštite osobnih podataka, korisnika elektroničkih komunikacija, do turističkih usluga, financija i drugoga

Uvodi se mogućnost podnošenja predstavničke tužbe koja će uz zahtjev za utvrđenje i zabranu daljnjeg protupravnog postupanja trgovca, moći obuhvaćati i zahtjev za naknadom štete potrošačima kojima je šteta nastala i koji su izjavili da žele biti obuhvaćeni tužbom. Ovlašteni tužitelj može u tom slučaju zahtijevati od potrošača simboličnu naknadu za sudjelovanje u parnici koja ne smije biti veća od 70 eura.

Vlada predlaže i mjesnu nadležnost, prema kojoj tužitelj može podnijeti tužbu sudu mjesno nadležnom na području sjedišta onoga koga se tuži ili sudu na čijem području je došlo ili je moglo doći do povrede kolektivnih interesa i prava potrošača.

Predviđa se mogućnost da i javnopravna tijela nadležna za potrošačke politike mogu podnositi predstavničke tužbe.

Jedna od točaka prijedloga je i mogućnost rješavanja sporova medijacijom tj. mirenjem.

Odbijene dvije oporbene interpelacije


Vlada je na sjednici u srijedu odbila navode iz dviju oporbenih interpelacija i Hrvatskome saboru predložila da ih ne prihvati - o radu Vlade u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura, te u vezi s provedbom obnove nakon potresa

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je kako odbijaju navode iz interpelacije Kluba Hrvatskih suverenista, u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura kao službene valute, jer je Vlada pravovremeno donijela učinkovite mjere zaštite potrošača, čijom provedbom je osigurana adekvatna zaštita građana od neopravdanog povećanja cijena zbog uvođenja eura.

- Vlada je također, prema Zakonu o uvođenju eura, Zakonu o zaštiti potrošača te Zaključku o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, sugerirala pojačane inspekcijske nadzore kojima je cilj zaštita ekonomskih interesa potrošača", dodao je.

Također, Vlada ima razvijene mehanizme za javnu objavu poslovnih subjekata koji krše načela zaštite potrošača i zabrane neopravdana povećanja cijena, kao i objavu poslovnih subjekata koji su pristupili etičkom kodeksu, a krše njegova načela.

Najavio je da će ovoga tjedna biti predstavljen "mehanizam za praćenje cijena u maloprodaji", čime će se dodatno omogućiti građanima da vide "tko su trgovački lanci koji su korektni prema njima, koji su voljni pokazati sve cijene, a koji ne žele na takav način funkcionirati", rekao je.

Odbijena je i interpelacija Kluba zastupnika SDP-a u vezi s provedbom obnove nakon potresa kojom se tražili ubrzavanje obnove.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je kako u izvješću Saboru, u kojem se predlaže odbijanje interpelacije, piše sve što Vlada radi u ovome trenutku, a odnosi se na novi zakon o obnovi potresom pogođenih područja te program stambenog zbrinjavanja. Novi zakon i program predstavljeni su danas na sjednici Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!