Potrošačima u Cetinskoj krajini, možda i šire, prijeti još jedno poskupljenje

17:00 / 06.06.2022.

Autor: Magdalena Šipić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Potrošačima u Cetinskoj krajini, možda i šire, prijeti još jedno poskupljenje

Potrošačima u Cetinskoj krajini, možda i šire, prijeti još jedno poskupljenje

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Potrošačima u Cetinskoj krajini, a možda i šire, prijeti još jedno poskupljenje. Trošak skuplje električne energije, naime, prevelik je teret za tamošnju vodoopskrbnu tvrtku pa bi se poskupljenje struje moglo "preliti" na leđa potrošača vode. No u vodoopskrbnoj tvrtki i jedinicama lokalne samouprave u čijem je vlasništvu - to ne žele pa od opskrbljivača i resornog ministarstva traže da se hitno pronađe prihvatljivije rješenje.

Ivan Putnik među vodećim je proizvođačima mlijeka u Cetinskoj krajini. I jedan od većih potrošača vode. Ljeti potroši oko 5 kubika, što nije zanemariv trošak.

- Pet, pet i pol tisuća mjesečno moraš dati za struju i vodu, to je već na jednoj farmi puno, kaže Ivan. 

No moglo bi biti i više.

- Dosad za godišnju nabavu električne energije iznos je bio 2 milijuna i 400 tisuća kuna dok smo za ovu godinu dobili iznos od 10 milijuna i 400 tisuća kuna, kaže Josip Mioč, direktor Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine.

A to, pita li se najvećeg suvlasnika tvrtke, ne dolazi u obzir.

- Dok se Vlada hvali da je poskupjelo samo 10 posto, nama će 500 posto. Ja im to neću dozvoliti, kaže Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Pa je naloženo podmirenje - samo dijela računa.

- I nemamo mogućnost da ga platimo, uz svu dobru volju mi nemamo ta sredstva, kaže Mioč.

Ali imaju prijedlog.

- Ja sam predložio objedinjenu nabavu - na cijelom području Republike Hrvatske, kaže gradonačelnik Bulj. 

Zamisao, kažu u Ministarstvu, nije nova, ali realizaciju treba potaknuti preko interesnog udruženja. Ograničenje cijena struje, podsjećaju, odnosi se samo na kućanstva dok isporučitelji vodnih usluga podliježu javnoj odnosno nabavi na tržištu. Ako poslovnom subjektu novi uvjeti ne odgovaraju, opskrbljivača, kažu, može promijeniti.

- Mi povećati cijenu u ovom iznosu nećemo, a oni neka dođu na Alku, prosut ćemo im crveni tapet na Kosincu i neka isključe struju i opravdaju razlog enormnog ciljanog poskupljenja i uništavanja poduzetništva, OPG-ovaca i turizma na ovom području, rekao je Bulj. 

Na kojem živi malo više od 45 tisuća ljudi. No, Vodovod i odvodnja Cetinske krajine opskrbljuju i Dugopolje te dio omiškog i splitskog zaleđa. A s dovršetkom projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture dobit će i nove crpne stanice. Ali i još veće račune.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!