Potrošački kod: Kako se najjeftinije grijati

28.11.2020.

10:40

Autor: Višnja Ružojčić/Davor KustorKustor/Potrošački kod/HRT

default error photo
Prema najnovijim izračunima, najpovoljnije je grijanje s pomoću dizalice topline.
Čak 54 milijuna stanovnika Europe ne može dovoljno zagrijati svoj dom. Svaki deseti stanovnik Hrvatske ne može si priuštiti odgovarajuće grijanje, što ih svrstava u kategoriju energetskog siromaštva. Mnogi su, zbog pandemije, prisiljeni grijati više i češće jer više borave kod kuće.

➡️ Koliko se isplati prijeći na etažno grijanje 
➡️ U Dubrovniku novi sustav grijanja i hlađenja morem
➡️ Geotermalno grijanje za budućnost Zagreba

Prije desetak godina obitelj Vrkljan grijanje na drva zamijenila je onim na plin. Ponajprije iz praktičnih razloga. Ukućani su bili u svako vrijeme izvan kuće i održavanje vatre i topline u kući bilo je prekomplicirano. No ta je investicija, kaže, za obitelj bila golem zalogaj.

- Da mi plinski priključak dođe na fasadu kuće, stajalo je 12 - 15 tisuća kuna. Onda još jedno 30-ak tisuća ugradnja sistema u samoj kući. A prije toga 50-ak tisuća kuna uloženo je u izolaciju kuće, kaže Marijan Vrkljan.

Trošak energetske obnove uz subvenciju države

Upravo ulaganje u energetsku obnovu jamči znatnu uštedu. I to bez obzira na energent. A prema najnovijim izračunima, najpovoljnije je grijanje s pomoću dizalice topline. Dizalica topline, objašnjava plinoinstalater Damir Birindžić, za naše je tržište skupa, ali se isplati uz financiranje države. Nepovratnih sredstava može se dobiti 50 i više posto.Pravo na državni poticaj ne ostvare svi koji žele. Zato su među građanima i dalje najpopularniji energenti prirodni plin i drvo. Cijena im je podjednaka, no u kombinaciji s kondenzacijskim bojlerom plin se više isplati.

Prodaja drva drastično pala

- Interes potrošača je vrlo visok jer je cijena plina vrlo popularna. Analizom posljednjih deset godina, najniža je cijena i plina i toplinske energije u toplinarstvu, tako da se broj priključaka povećao deset posto, kaže direktor Brod plina Dalibor Bukvić.

Posljedice trpe prodavači ogrjevnog drva. Cijena je, kaže Antun Barišić iz Slavonskog Broda, već godinama od 330 do 360 kuna po kubiku, a prodaja je drastično pala. Dodaje kako u dvadeset godina, koliko se bavi prodajom drva, nije nikad lošije radio.

Brodski plin je najjeftiniji

- Uvijek savjetujem da se iskoristi najdostupniji energent. I prema svjetskim trendovima energenti su svi tu jednaki, kaže plinoinstalater Damir Birindžić. A električna energija i plin - ekološki su najprihvatljiviji. Na europskoj ljestvici Hrvatska je među zemljama s povoljnim cijenama tih energenata.

Kako se grijete? Usporedili smo cijene!

A Slavonski Brod je među gradovima s najnižom cijenom plina, dodaje Dalibor Bukvić. Prosječna cijena plina u Hrvatskoj je blizu 3 kune s PDV-om, dok je brodska cijena oko 2,5 kune s PDV-om. Unatoč tomu, za dio građana to je i dalje luksuz.

Umirovljenici i siromašnije obitelji često si ne mogu priuštiti ni zagrijavanje cijelog doma, a kamoli ulaganje u energetsku obnovu. Pa se tako najpovoljnije griju i najveće uštede ostvare - oni imućniji. No taj je poznati apsurd tema za drugu priču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!